A magyar tudományos szaknyelv igényes használatát, fejlesztését és ápolását ismeri el a Magyar Nyelvtudományi Társaság (MNyT) által iktatott, 2016-ban alapított Szabó T. Attila-díj, amelyet idén dr. Fogarasi Katalin, a Semmelweis Egyetem Szaknyelvi Intézetének igazgatója nyert el. 

Dr. Fogarasi Katalin egyetemi docens munkájának elismeréseként Szabó T. Attila díjban részesült a magyar orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szaknyelv kutatásáért és oktatásáért, ezeknek fejlesztéséért és ápolásáért, tudatos alkalmazásáért, szaknyelv-történeti munkásságáért, a latin-magyar és a német-magyar szaknyelvek kapcsolatának kutatásáért, a magyar szaknyelv közérthetőségének elősegítéséért és tudományszervezési tevékenységéért.


 A Semmelweis Egyetem Szaknyelvi Intézetének igazgatója 2022. május 27-én az MTA budapesti Domus Vendégházában vehette át a díjat a Termini Egyesület éves közgyűlésének keretein belül. A rangos szakmai elismerést dr. Kiss Jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke; dr. Péntek János akadémikus, a díjat odaítélő kuratórium elnöke; dr. Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke; valamint az alapító család nevében dr. Szabó T. Annamária Ulla adta át.

Hiller Balázs

Fotó: Semmelweis Egyetem Szaknyelvi Intézet
Kiemelt kép: Kovács Attila Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.