Tisztelt Kollégák, Kedves Pedagógusok!

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”

Szent-Györgyi Albert gondolatával, tisztelettel köszöntöm Önöket a pedagógusnap alkalmából!

Mindaz, amit az iskolában tanulunk, átélünk, tapasztalunk, végigkísér minket egész pályánk során. Ugyanígy az ember egész életére kihat, ha felsőbb osztályban, majd középiskolában értő, támogató pedagógusok veszik őt körül.

Pedagóguscsaládból származom, mindkét szülőm és három testvérem is tanár végzettségű, így testközelből is láttam, milyen elkötelezettséget jelent ezt a hivatást választani. Magam is számos tanáromnak vagyok hálás a mai napig, akik a természettudomány, általában a tudomány szeretetét átadták nekem. Nemcsak felkeltették, de ébren is tartották bennem a tudás iránti vágyat.

Szent-Györgyi Albert ugyanabban hitt, mint számtalan világhírű tudósunk és nagy elődünk: a sorsuk az iskola első éveiben dől el.

Úgy hiszem, egy pedagógus munkájának legnagyobb elismerése az, ha tanítványai úgy válnak sikeres szakemberekké, hogy közben boldog emberek is lesznek, életük pedig minden téren kiteljesedik. Gyakorló oktatóként nap mint nap tapasztalatom, hogy az Önök áldozatos munkájának eredménye ott van a Semmelweis Egyetem számos diákjának kiváló teljesítményében. Mert aki biztos, erős alapokat kap az iskola kezdetén, akinek tanárai segítenek kibontakoztatni képességeit, az az egyetemen is szárnyalni fog, és ha nem veszít szorgalmából, a szakmai pályáján is kimagaslóan teljesít majd.

A Pető András Kar és a 2019 óta egyetemünk fenntartásában működő középfokú szakképző iskolák ezért kulcsfontosságú szerepet töltenek be nemcsak a Semmelweis Egyetem, de a magyar oktatás, sőt a tudomány, így végső soron az ország fejlődésében, jobbá tételében is. Azt adják a diákoknak, amire bizton lehet építeni, és ami a legfontosabb: biztos erkölcsi, emberi és szakmai alapokat.

A Semmelweis Egyetem vezetőjeként minden Semmelweis Polgár nevében köszönöm Önöknek mindazt az odaadást és munkát, amit pedagógusként végeznek. Intézményeik fenntartójaként az egyetem a jövőben is minden lehetséges támogatást megad ahhoz, hogy ezt a munkát az eddigi kiváló eredménnyel, és a korábbiaknál is nagyobb megelégedettséggel és megbecsültséggel végezhessék.

Őszinte nagyrabecsüléssel:

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.