Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. június 27.
532639 Összes oltás
Május közepéig közel tízezren küldtek be képet bőrelváltozásukról a Semmelweis Egyetem közreműködésével működtetett mesterséges intelligencia alapú teledermatológiai rendszerbe. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai átlagosan három-hat napon belül adnak visszajelzést – diagnózist és terápiás javaslatot – az érintetteknek. Az esetek többségében szükség volt valamilyen ellátásra, vény nélküli, illetve receptköteles készítmény felírására, vagy személyes vizitre. Május közepéig  260 tumorgyanús esetet azonosítottak, és volt olyan melanoma malignumos beteg, aki saját bevallása szerint nem ment volna orvoshoz a bőrelváltozása miatt, ha nem áll rendelkezésre az egyszerű képbeküldési lehetőség.

Július 15-ével lezárul a Semmelweis Egyetem és az AIP Derm közös klinikai vizsgálata, amelynek keretében térítésmentesen lehetett hozzájutni a mesterséges intelligencia alapú digitális bőrgyógyászati diagnosztikához. Július 15-ig sürgősség alapján rangsorolva napi 200 beküldött képet elemeznek az orvosok továbbra is ingyenesen, ezt követően társadalombiztosítási ellátáson felül járó pluszszolgáltatásként lesz elérhető országszerte a digitális diagnosztika a fejlesztő cég döntése alapján.

A mesterséges intelligencia alapú teledermatológiai szolgáltatást március 24. óta vehetik igénybe az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők az ország egész területéről ingyenesen. Május közepéig közel tízezren regisztráltak a rendszerbe, és töltöttek fel képet a bőrelváltozásukról. A felvételek alapján eddig az időpontig 260 esetben merült fel a rosszindulatú tumor, ezen belül csaknem 60 esetben a melanoma gyanúja – ismertette az eddigi eredményeket Kovács Máté, az alkalmazást kifejlesztő magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. társalapítója. A cég a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben vezette be az új szolgáltatást.

A mesterséges intelligencia (MI) által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciál diagnózist. Az első tapasztalatok szerint a MI 90 százalékban helyesen ismerte fel az elváltozást. Kovács Máté hangsúlyozta: az előzetes várakozásaiknak megfelelően működik a rendszer.

A szakterületen legmodernebbnek számító technológia segítségével gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje. Minden korosztályból, az ország minden részéből vannak felhasználók, köztük olyan betegek is, akik egyébként nem, vagy sokkal később jutottak volna orvosi ellátáshoz – részletezte.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján jelenleg 10 szakorvos vesz részt a rendszer működtetésében, akik terheltségtől függően átlagosan három-hat nap alatt diagnózist állítanak fel és a terápiás javaslatot tesznek a képet beküldőknek – mondta dr. Poór Adrienn adjunktus. Tapasztalatai szerint eddig jól funkcionál a mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszer, amellyel időt spórolnak meg, így gyorsul az ellátás.

Egy orvos átlagosan 20-40 esetet tud megnézni egy óra alatt. A kimenet négyféle lehet: nincs teendő, vény nélküli vagy receptköteles gyógyszer felírása, illetve személyes konzultáció. Dr. Poór Adrienn szerint ugyanakkor valamilyen teendő szinte minden beküldőnél van.  

Hasonlóan nyilatkozott a tapasztalatokról dr. Bánvölgyi András egyetemi adjunktus, a klinika általános ambulanciájának vezetője. Amennyiben a beküldött fotó alapján személyes konzultáció szükséges, az érintett betegnek lehetősége van felkeresni az egyetemi klinikát, de a lakóhely szerint illetékes ellátóhelyet is. Súlyosabb esetekben, így például melanoma malignum gyanúnál ugyanakkor kifejezetten a klinika vagy más egyetemi centrum felkeresését szorgalmazzák.

A szakorvosok úgy látják, hogy a betegek pozitívan értékelik a szolgáltatást, örülnek a lehetőségnek. Volt olyan, a felvétel alapján bőrtumor gyanúja miatt behívott beteg, aki saját bevallása szerint nem ment volna el orvoshoz, ha nincs ez az előzetes teledermatológiai lehetőség – számoltak be.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.