A Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága második alkalommal rendezte meg a jótékonysági borkóstolót, melyen a résztvevők megkóstolhatták a 2021-ben, a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyen díjazott borokat. A belépőkből és támogatói jegyekből befolyt összeget a Semmelweis Egyetem Alapítvány a hallgató terek fejlesztésére fordítja. Az esemény házigazdái dr. Merkely Béla rektor és dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság igazgatója voltak.

A Semmelweis Szalonban megrendezett jótékonysági rendezvény megnyitásaként dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Merkely Béla rektor mondott beszédet. Ebben felhívta a figyelmet az intézmény történetében bekövetkező változások jelentőségére, közte a modellváltásra, melynek értelmében a Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 1-jét követően állami felsőoktatási intézményi szervezeti forma helyett közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában működik tovább. „A cél, hogy a Semmelweisnek is a Harvard Egyetemhez és a Mayo Klinikához hasonló, jelentős mennyiségű támogatója és komoly éves fundraising bevétele legyen” – mutatott rá. Kiemelte: az intézmény elindult egy úton, melynek célja, hogy a világ 100 legjobb egyeteme és Európa top 5 gyógyító egyetem közé kerüljön, ennek eléréséhez azonban jelentős támogatásra van szüksége.

A Semmelweis Egyetem három fő lábon áll, ezek a betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció. Területünkön, az orvos- és egészségtudományban felhalmozódott tudás kétévente megduplázódik

– húzta alá, hozzátéve: az intézménynek infrastrukturálisan és a humán erőforrást tekintve is tovább kell erősödnie, hogy megőrizze vezető szerepét. „Sok mindent elértünk már, hiszen ma egyértelműen Közép-Kelet-Európa egyik leggyorsabb fejlődő, legjobb szakegyeteme vagyunk, de itt nem szeretnénk megállni. Ha a mai közös borkóstolás akár néhány lépéssel is közelebb visz céljainkhoz, már nem jöttünk el hiába” – fogalmazott dr. Merkely Béla.

Az érdeklődők a belépő mellett támogatói jegyekkel is hozzájárulhattak az adománygyűjtő akcióhoz, a bevételt a Semmelweis Egyetem Alapítvány a hallgatói terek fejlesztésére fordítja.

Az esemény kezdetén, a vendégfogadás során Ruha Midián játszott zongorán, majd Piskor Fanni borszakértő interaktív borkóstoló során ismertette a 2021-ben, a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyen díjazott borokat. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

A 2021-es borverseny győztesei, melyet a résztvevők megkóstolhattak:

– Kárpát-medencei fehérbor kategória

Petrény SOLARIA 2016

– Világfajták fehérbor kategória

Bősze Pincészet Sauvignon Blanc 2020

– Kárpát-medencei vörösbor kategória

Bodri Szekszárdi Bikavér “Dűlő” Válogatás 2018

– Világfajták vörösbor kategória

Sauska Cabernet Franc Siklós 2017

– Desszertbor kategória

Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.