Százegy kiemelkedő teljesítményű kutató került a Magyar Tudományos Akadémia új tagjainak sorába. Az MTA 195. közgyűlésén a 35 új levelező tag közé szavazták a Semmelweis Egyetem munkatársait, dr. Mócsai Attilát, az Élettani Intézet igazgatóját, valamint dr. Nagy Zoltán Zsoltot, a Szemészeti Klinika igazgatóját. Mellettük további három egyetemi kötődésű kutató is az új tagok közé került. 

Huszonhat rendes, 35 levelező, 23 külső és 17 tiszteleti új tagot mutattak be az MTA május 3-i közgyűlésén lezajlott szavazást követően. A Semmelweis Egyetem Élettani Intézet igazgatóját, dr. Mócsai Attilát az Orvosi Tudományok Osztálya Levelező tagjává választották. 

Dr. Mócsai Attila 1969-ben született Budapesten. Általános orvos, 2013 óta az MTA doktora. Intézetigazgatói tisztsége mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Élvonal Gyulladásélettani Kutatócsoport vezetője. Az Academia Europaea tagja. Szakterülete a molekuláris immunológia és sejtélettan. Az autoimmun gyulladásos betegségek és a kóros csontlebontás molekuláris mechanizmusait vizsgálja. A transzgenikus technológiák hazai alkalmazásának úttörője. Számos európai kutatási projekt vezetője, résztvevője. Két évig az Európai Klinikai Kutatásért Társaság (European Society for Clinical Investigation, ESCI) alelnöke, hat évig a Journal of Immunology, jelenleg a Frontiers in Immunology szerkesztője. A European Phagocyte Group csoportvezetője. Az Akadémiai Díj, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetettje. Kiemelkedő TDK- és PhD-témavezető – olvasható az MTA tájékoztatójában. 

Ugyancsak az Orvosi Tudományok Osztálya új levelező tagja dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója. Dr. Nagy Zoltán Zsolt 1961-ben született Gyulán. 2003 óta az MTA doktora. Igazgató, rektori megbízott. Szűkebb szakterülete a szemészet, a gyermekszemészet, a refraktív szemészeti műtéttan és a femtolézeres szemészeti műtétek. A magyar szemészet kiemelkedő egyénisége, aki számos jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó felismerést publikált, és elsőként végzett a világon addig nem alkalmazott technika felhasználásával szemműtéteket. Alapvető megfigyeléseket tett az ultraibolya-B sugárzás szemműtétet követő káros hatásairól. A refraktív sebészet hazai bevezetője, először alkalmazta hazánkban a femtolézeres technikát. A  világon először ő végzett femtolézeres hályogműtétet ún. LenSX-lézertechnikával, és a  módszer kidolgozásában is jelentős szerepet vállalt. 2020-ban világelsőként hajtott végre femtolézeres ab interno trabekulotómiát a  Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján, csökkentve a  glaukómaműtéteket követő szövődmények esélyét. Kiemelkedő kutatói tevékenysége mellett oktatói és vezetői kvalitásai is elismertek. A budapesti új, egyesített Szemészeti Klinika teljes rekonstrukciójának irányítása is a nevéhez fűződik. Tantermi és továbbképző előadásai élményszerűek. Az oktatás fejlesztésében és a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztésében, magasabb nívóra emelésében is kiemelkedőt alkotott. 

Az új levelező tagok mellett új, egyetemi kötődésű külső tagokkal is bővült az akadémia több osztálya: dr. Hacki Tamást, az egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának önkéntes orvosát a Műszaki-, dr. Roska Botondot, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatóját, a Semmelweis Egyetem Semmelweis Budapest Award díjas vendégprofesszorát a Biológiai-, dr. Littmann Lászlót, a korábbi III. Sz. Belgyógyászati Klinika munkatársát, az Atrium Health Carolinas Medical Center (Charlotte, North Carolina, USA) professor emeritusát pedig az Orvosi Tudományok Osztálya új külső tagjává választották.

Az MTA most bemutatott új tagjainak teljes listája itt olvasható.

Az akadémiai tagságról

Az akadémikusok a Magyar Tudományos Akadémia választott tagjai. Lehetnek rendes, levelező, valamint külső és tiszteleti tagok. Az Akadémia Alapszabálya szerint levelező taggá az a magyar állampolgár választható meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli. A 70 évesnél fiatalabb hazai akadémikusok száma nem haladhatja meg a 200 főt, a hazai akadémikusok teljes létszáma pedig a 365 főt. A választás háromévenként történik. 

Forrás: mta.hu

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.