A kézhigiéné világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztálya az intézmény három helyszínén standokkal várta az érdeklődőket, akik leellenőrizhették kézmosással kapcsolatos tudásukat, kipróbálhatták a magyar fejlesztésű, speciális szkennert és nyereményjátékon is részt vehettek.

Május 5-e 2009 óta a kézhigiéné világnapja: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ekkor indított kampányt „Ments életeket: moss kezet!” jeligével, hogy felhívja a figyelmet a kézmosás és kézfertőtlenítés, azaz a kézhigiéné fontosságára. Ekkor jelent meg a javaslatokkal ellátott egységes útmutatás is a helyes kézfertőtlenítésről. A május 5-i dátum szimbolikus: az ötödik hónap az egyik kéz öt ujját, az 5-e pedig a másik kéz öt ujját jelképezi. A kézhigiénének szintén öt momentuma van: a beteg érintése előtt, aszeptikus beavatkozás előtt, váladékkal történő expozíció után és a beteg környezetének érintését követően – mutatott rá dr. Antmann Katalin, a Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a világnap célja, hogy felhívják az egészségügyi dolgozók figyelmét a helyes kézhigiénés gyakorlatra. „A jól elvégzett kézmosás és kézfertőtlenítés rendkívül fontos, hiszen életeket menthet: a kézhigiénés előírások betartásával a kórházi eredetű fertőzések jelentős része megelőzhető” – emelte ki.

A Kórházhigiénés Osztály a kézhigiéné oktatásával, ellenőrzésével egész évben folyamatosan foglalkozik, a világnap alkalmából azonban külön eseménnyel is készültek: május 5-én három helyszínen, az Elméleti Orvostudományi Központban, a Központi Betegellátó Épületben és a Szent Rókus Klinikai Tömbben is egész nap információs standdal várták az érdeklődőket. A Semmelweis Polgárok kipróbálhatták a megfelelő kézhigiéné elsajátítását szolgáló magyar fejlesztésű speciális szkennert, leellenőrizhették kézhigiénés tudásukat, valamint a kérdőív kitöltésével nyereményjátékon is részt vehettek. Olyan díjakat gyűjthettek be, mint az egyetemi ajándéktárgyak, Kneipp szépségápolási termékek vagy Sterilium kézfertőtlenítő a Semmelweis Kiadó, a Semmelweis Shop és az egyetemmel régóta partneri viszonyban álló kézfertőtlenítőt gyártó cégek felajánlásainak köszönhetően – foglalta össze Mester Bianka, a Kórházhigiénés Osztály közegészségügyi-járványügyi felügyelője. „Az egyetem már 2009-ben csatlakozott a globális eseményhez, idén pedig rendhagyó, játékos módon szerettük volna közvetíteni a világnap üzenetét: a kézhigiéné mindannyiunk feladata, a vezetőké, a klinikai és támogató területeken dolgozóké, a hallgatóké és a pácienseké, látogatóké is” – emelte ki. Hozzátette: a kézhigiéné nemcsak a járvány idején fontos, az egészségügyi területen dolgozóknak ugyanis minden nap oda kell figyelniük a megfelelő kézmosásra és kézfertőtlenítésre. Az idén először pilot-jelleggel megrendezett program keretében közel 200-an keresték fel a standokat. 

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila, Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.