Tavaly elhunyt koncertmesterére, a belgyógyász, angiológus, háziorvos dr. Kelemen Lászlóra emlékezett a Semmelweis Kamarazenekar. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett hangversenyen többek között Händel, Mozart, Bach és Haydn művei is elhangzottak. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A Semmelweis Kamarazenekar tavaly elhunyt koncertmesteréről szólva dr. Merkely Béla kiemelte: „Nemcsak kiváló belgyógyász, angiológus és háziorvos volt, de olyan kimagasló zenei tehetség, aki ha nem az orvoslást választja hivatásául, a legjobb művészek között is megállta volna a helyét. Sok évtizedes zenei munkássága meghatározó volt a Semmelweis Kamarazenekar életében” – mondta el, hozzátéve: a koncerten elhangzó művek különösen közel álltak dr. Kelemen László szívéhez „A Semmelweis Egyetemen nem pusztán a jövő orvosgenerációit, egészségügyi szakembereit képezzük, hanem lelkiismeretes, szorgalmas és tájékozott szakembereket. Olyan embereket, akik szabadidejükkel kapcsolatban is olyan tudatosak, mint választott hivatásukban. Épp ezért kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy egyetemünk polgárainak legyen lehetősége a tanulmányok mellett aktív közösségi életre, sportolásra, zenei és művészeti tevékenységre” – fogalmazott dr. Merkely Béla. A rektor külön kitért az immár 10 éves Medikus Zenekarra, valamint a 102 éves Semmelweis Kamarazenekarra, amely 1920-as alapításakor az első hazai medikus zenekarként jött létre. „Tardy László Liszt Ferenc-díjas karnagy 54 éve dirigálja az együttest, amihez ezúton is gratulálok és köszönöm munkáját! Vezetésével a Semmelweis Kamarazenekar hosszú évtizedek óta öregbíti egyetemünk, valamint az orvos- és egészségügyi társadalom hírnevét” – mutatott rá. A rektor ezt követően megköszönte Blazsek József hozzájárulását az eseményhez és azt, hogy Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, Tóth-Vajna Gergely karmester, Tóth-Vajna Zsombor orgonaművész, Gábor Audrey és Rajk Judit énekművészek, valamint Granik Anna zongoraművész is közreműködött a koncerten. „A hangverseny az emlékezés mellett egy nemes célt is szolgál: a zenekar gyűjtést indít a kárpátaljai magyar családok  javára” – tette hozzá dr. Merkely Béla.

 

A Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett hangversenyen a Semmelweis Kamarazenekar Farkas Ferenc, Händel, Albinoni, Mendelssohn, Mozart, Pergolesi, Bach és Haydn egy-egy művét adta elő Tóth-Vajna Gergely vezényletével. A koncert védnöke dr. Merkely Béla rektor volt.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.