Online tanfolyamot szervez az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika A menekültek egészségügyi ellátásának kihívásai címmel, melynek célja, hogy a hazai orvosok felkészülten tudjanak segíteni az Ukrajnából érkező, bajba jutott embertársaikon.

„Az orosz-ukrán háború miatt az elmúlt időszakban százezres nagyságrendben érkeztek hazánkba menekültek, döntő többségében nők és gyermekek. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szervezésében tanfolyamot hirdettünk, melynek célja hogy a hazai orvosok még felkészültebbé váljanak a bajba jutott embertársaink segítésére, a menekültek ellátására” – emelte ki dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Mint elmondta, azt tapasztalták, hogy az orvosok és egészségügyi szakemberek eddigi ismeretei frissítésre szorulnak, hiszen Ukrajnában más az egészségügyi helyzet, más betegségek okoznak kihívásokat: az elmúlt években többször fordult elő kanyarójárvány, amely itthon nem jellemző; nagyobb az AIDS-es és tuberkulózisban szenvedő betegek száma, kevesebb kötelező gyermekkori védőoltást kaptak és a COVID-átoltottság is alacsonyabb. „A tanfolyamon a klinika munkatársai és meghívott szakemberek segítségével összefoglaljuk az ukrán egészségügyi rendszer jellemzőit, külön fókuszálva a legjellemzőbb betegségekre és fertőzésekre, valamint áttekintjük a menekültek ellátásának általános szabályait is” – mutatott rá dr. Szabó Attila. Hozzátette: a beteg test gyógyítása mellett pedig kiemelten fontos hogy otthonukat, hazájukat elhagyó személyekről, sokszor szétszakadt családokról van szó, amely a lélek gyógyítását is megköveteli.

Az online tanfolyam április 1. és május 31. között végezhető el, díja 10 000 forint, melynek egy részét a klinika az Ukrajnából menekülő gyermekek megsegítésére ajánlja fel. „A továbbképzésre bárki jelentkezhet, elsősorban azonban azoknak a háziorvosoknak, házi-gyermekorvosoknak, gyermekorvosoknak, sürgősségi ellátást végző szakembereknek, belgyógyászoknak ajánljuk, akik várhatóan találkozni fognak háborús területről érkezőkkel és úgy érzik, feladatuk lesz az ő ellátásuk terén” – hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes.

A tanfolyam az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://ementinplus.hu/course/view/a-menekultek-egeszsegugyi-ellatasanak-kihivasai

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.