Dr. Haas Gábornak, a Semmelweis Egyetem Honoris Causa professzorának sebészi karrierje és pályafutása az Egyesült Államokhoz kötődik, ám az Urológiai Klinikához szoros szakmai és baráti szálak fűzik. A magyar szakembereknek nyújtott önzetlen segítségéért, valamint a két ország közötti kapcsolatok erősítéséért Pro Universitate érdemrendet vehetett át dr. Merkely Béla rektortól.

„Professzor úr 10 éves kora óta külföldön él, de a Semmelweis Egyetem és az Urológiai Klinika mégis fontos szerepet játszik életében” – fogalmazott köszöntőjében dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: Haas Gábor sebészi karrierjét az Egyesült Államokban, Bethesdában kezdte, majd 1995-ben Syracuse-ban lett klinikaigazgató, 2006-ban az Astellas Pharma Global Development gyógyszerészeti cégnél orvosigazgató az urológia és onkológia területén. Számtalan megbízatás, kitüntetés és elismerés birtokosa az Egyesült Államokban, és urológus társaságokban. A díjazott hazai érintettségű publikációval kapcsolatban dr. Merkely Béla külön kitért az 1995-ös Romics-Goepel szerkesztette Prosztatarák diagnosztikája és terápiája című könyvben a nevéhez köthető fejezetre, valamint az Orvosi Hetilapban, a Magyar Urológiában és az Uroonkológiában jegyzett cikkeire. Az Urológiai Klinika által szervezett 2009-es Semmelweis Symposiumon nyitóelőadás tartott, többször látogatott Magyarországra.

„Dr. Haas Gábor tudományos aktivitását, segítőkészségét és nyitottságát 1999-ben a Magyar Urológus Társaság tiszteletbeli tagsággal honorálta. 2000-ben az Urológiai Klinika felterjesztésére a Semmelweis Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki. Az Amerikai Magyar Orvosok Szövetsége elnökeként sokat tett a hazai szakma támogatásáért, és a szakmai kapcsolatok kialakításáért. Dr. Haas Gábor soha nem tagadta meg gyökereit és anyanyelvét, számtalan magyarnak, urológusnak és szakmabelinek adta át tudását és nyújtott önzetlen segítségét” – mutatott rá a rektor.

Dr. Haas Gábor köszönőbeszédében kiemelte: édesapja a Semmelweis Egyetemen végzett, ezért az intézmény a saját életében is fontos szerepet tölt be. „Édesapám sebészorvosként dolgozott és mindig jó szívvel gondolt vissza az egyetemi tanulmányaira. Mindig motivált, hogy kövessem példáját” – mutatott rá, kiemelve, hogy amikor csak lehet, igyekezett támogatni az egyetemet.

A díjátadón dr. Merkely Béla rektor mellett dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója és dr. Romics Imre, a klinika professor emeritusa köszöntötték a díjazottat.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.