Az európai vezető tudósokat tömörítő Academia Europaea (AE) klinikai és állatorvostudományi szekciójának vezetőjévé nevezték ki dr. Hegyi Pétert, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatóját. A professzor hangsúlyozta: a betegségek megelőzésével és utángondozásával kapcsolatos kutatásokat szeretné európai szinten felerősíteni. A hat éve megalakított szekció az AE Élettudományi Osztályán belül működik, amelynek vezetője szintén magyar lett a legutóbbi tisztújításon dr. Kondorosi Éva szegedi növénybiológus személyében.

Az Academia Europaea (Európai Akadémia) 1988-ban jött létre, tevékenysége a tudományos kutatás minden területét felöleli, tagjai pedig a kontinens legelismertebb tudósai közül kerülnek ki. Jelenleg Európa-szerte 4500 tagja van a szervezetnek, köztük 72 Nobel-díjas.  

Az európai szintű javaslattevő, tanácsadó testület Élettudományi Osztályán belül hat évvel ezelőtt hozták létre a klinikai és állatorvostudományi szekciót, amely elsősorban az orvostudományi felfedezések bizonyítékokon alapuló gyakorlati felhasználásával foglalkozik – a humán- és állatorvoslás terén egyaránt. A szekciót alapító dr. Stephen Holgate mandátumának lejárta után a legutóbbi tisztújításon dr. Hegyi Pétert, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatóját választották vezetővé a következő három évre, amely egyszer hosszabbítható.

„Nagy megtiszteltetés és lehetőség a kinevezés, amellyel a Semmelweis Egyetem is egy fontos tudományos hálózat részévé válik a szakterületen belül” – fogalmazott a kinevezés kapcsán dr. Hegyi Péter, aki úgy véli, a transzlációs medicina terén végzett eddigi munkájának is az elismerése a mostani megbízatás. Mint emlékeztetett: munkatársaival korábban egy olyan transzlációs medicina-modellt dolgozott ki, amely felgyorsítja a legújabb tudományos eredmények egészségügyben történő hasznosítását. 2018-tól, miután az Európai Akadémia tagjai közé választották, ez alapján kezdődött meg egy nemzetközi szintű egységes módszertan kidolgozása, amelyet két évvel később publikáltak.

Új posztján a legfontosabb feladatai közé sorolta, hogy a szekció létszámában zárkózzon fel a régebbi alapításúakhoz. Ehhez Európa összes országában próbálják azonosítani és felkeresni a legkiválóbb klinikusokat, biostatisztikusokat, állatorvosokat.

Az így létrejövő szellemi potenciállal, és például az Eurostat által gyűjtött hatalmas, európai szintű adatbázis elemzésével jelentős tudományos aktivitást lehet elérni, amelynek eredményei – javaslattételt követően – hatással lehetnek akár uniós, akár nemzeti szintű irányelvekre is

– vélekedett. Dr. Hegyi Péter a legfontosabb témák között említette annak megértését, hogy miért emelkedik az onkológiai megbetegedések incidenciája. „A kutatások többsége a terápiával foglalkozik, de a 21. századi gondolkodásmódban egyre inkább előtérbe kell helyezni a megelőzés, továbbá a betegségek utánkövetésének kérdését – mindkettőnek kulcsszerepe lesz a szekció munkájában” – hangsúlyozta.

Példaként említette, hogy a hasnyálmirigy betegek felénél glükóz anyagcserezavar alakul ki egy évvel a betegség után, ami diabéteszhez vezethet. Ha megértjük ennek okát, meg lehet előzni a cukorbetegség kialakulását – magyarázta. Mindehhez nagyon fontos a betegek edukációja, amelynek már az oktatási rendszeren belül meg kellene jelennie – tette hozzá.

A mostani tisztújítás során az AE Élettudományi Osztály vezetője is egy magyar tudós lett dr. Kondorosi Éva szegedi növénybiológus személyében. Az Academia Europaea-nak 134 hazai tagja van, köztünk többen a Semmelweis Egyetem munkatársai.

Dobozi Pálma
Fotó (korábbi felvételek): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.