Orbánné Ványi Olga, a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Tanulmányi Igazgatóság Angol Nyelvű Tanulmányi Osztályának vezetője adminisztratív oldalon úttörőként vett részt az egyetem angol nyelvű oktatásának elindításában, fejlesztésében és minőségi bővítésében. Több mint három évtizedes egyetemi munkájának elismeréseként a Pro Universitate érdemrend ezüst fokozatát vehette át dr. Merkely Béla rektortól.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében felidézte, 1983/84-ben a német képzéssel elindult a nemzetközi oktatás az egyetemen, majd 1989-ben megkezdődött a nagy létszámú angol nyelvű képzés is az Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karokon. Orbánné Ványi Olga munkaviszonya 1989-ben kezdődött az akkor létrejött Külföldi Hallgatók Titkársága Angol Nyelvű Oktatási Csoport szervezeti egységnél főelőadóként, melynek igazgatója dr. Kádár Anna volt.

Galéria

7kép

Adminisztratív oldalon úttörőként vett részt az egyetem angol nyelvű oktatásának elindításában, kialakításában, fejlesztésében és minőségi bővítésében, folyamatosan támogatva az akadémiai oldal munkáját – hangzott el a méltatásban. Az angol oktatás elindulása óta vezette az angol nyelvi titkárságot, amelyet ő épített fel és ő toborozta a munkatársakat is. Később csoportvezetőként, majd az Angol Nyelvű Tanulmányi Osztály vezetőjeként támogatta a szervezeti egység működését, melynek mindenkori feladata az idegen nyelvű ÁOK, FOK és GYTK képzések teljes körű adminisztrációja, és ehhez szorosan kapcsolódó nemzetközi kapcsolatok ápolása és külföldi delegációk fogadása, nemzetközi akkreditációs eljárások ügyintézése.

„Orbánné Ványi Olga áldozatos munkájával, szerénysége, visszafogottsága mellett mára ikonná vált az egyetemen”

– fogalmazott méltatásában dr. Merkely Béla. A rektor hozzátette: nélküle nem dicsekedhetnénk azzal, hogy jelenleg az egyetem 12 ezer hallgatójának több mint harmada külföldi, akik 5 kontinens 97 országából érkeztek a Semmelweis Egyetemre tanulni.

Dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte: Orbánné Ványi Olgát egyfajta sztoikus nyugalom jellemzi, mindig visszafogottan, nagy szerénységgel végezte a munkáját. „Nyugodt voltam, mert tudtam, hogy a rá bízott feladatokat mindig magas minőségben végzi el” – fogalmazott. Hozzátette: közel száz országból érkeznek ide hallgatók, akikhez százféleképpen kell szólni; Orbánné Ványi Olga pontosan értett ehhez is. Köszönetét fejezte ki, hogy csendes, sokszor észrevehetetlen alázatos munkájával megteremtette az angol oktatás alapjait.

Zárásként Orbánné Ványi Olga megköszönte az egyetem vezetésének a több mint három évtizedig tartó bizalmat, köszönetét fejezte ki továbbá korábbi és jelenlegi feletteseinek a sok segítségért, útmutatásért, támogatásért, illetve a kialakult baráti légkörért, munkatárasainak pedig az odaadó, lelkes munkáért. Mint mondta, büszke rá, hogy a Semmelweis Egyetem nagy családjának tagja lehet. „A hála mellett szomorúságot is érzek a búcsú miatt” – fogalmazott, kiemelve, hogy az egyetemen eltöltött 33 éve alatt egyszer sem fordult meg a fejében a váltás, hiszen ez a munka változatos, érdekes, tele van kihívásokkal, izgalmas feladatokkal. A hallgatók tanulmányi ügyeinek intézése sokszor más szakterületekkel is összefonódik, így egy kicsit pedagógusok, pszichológusok, jogászok, pénzügyesek, diplomaták, informatikusok is vagyunk – vélekedett.

Dr. Merkely Béla mellett dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Gera István professor emeritus, valamint a McDaniel College nevében dr. Frenyó László dékán, igazgató is virággal köszöntötte a nyugdíjba vonulása miatt leköszönő osztályvezetőt.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.