A Magyar Parasport Napja alkalmából a Lélekmozgató program keretében a Semmelweis Egyetem hallgatói rendhagyó testnevelésórán próbálhattak ki három parasportágat: az adaptív evezést, a bocciát és a paravívást. Az esemény fő céljai közé tartozott az érzékenyítés és a parasportokkal kapcsolatos tájékoztatás. A rendezvényt dr. Merkely Béla rektor és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyitották meg.

2022. február 22-én ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Parasport Napját. Ennek alkalmából a Pető András Kar (PAK) és a Testnevelési és Sportközpont szervezésében Parasport Napot rendeztek a Semmelweis Egyetemen. A Zágrábi úti Sportközpontban február 21-én rendhagyó testnevelésóra keretében a hallgatók kipróbálhattak három parasportágat: az adaptív evezést, a bocciát és a paravívást. Az esemény a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával, a Lélekmozgató program berkein belül valósult meg, mely idén először az óvodák, iskolák és önkormányzatok mellett a felsőoktatási intézmények hallgatóit is aktivitásra biztatta.

Dr. Merkely Béla megnyitó beszédében kiemelte: a Pető András Kar már az elmúlt években is szervezett parasport napokat, a Semmelweis Egyetem ugyanis különösen fontosnak tartja az érzékenyítést, a fogyatékossággal élő embertársaink támogatását és az aktív testmozgást. Mindezek a sport összekötő ereje által a mai napon együtt jelennek meg. Idén hagyományteremtő szándékkal a Testnevelés és Sportközpont is bekapcsolódott a szervezésbe. Így még több hallgatónkhoz juthat el az olimpiai játékok jelmondata: „Citius, altius, fortius – Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” Ez az, ami minden sportszerető embertársunkat összeköti – emelte ki a rektor. Hozzátette: a rendezvény üzenete, hogy megismerjük a parasportok sajátosságait és elismerjük a parasportban született teljesítményeket, amelyek alapján a magyar versenyzők a világ élvonalába tartoznak.

Ezen eredmények az egyén küzdelmén túl éppúgy egy közösség munkájával születnek. Ezek a küzdelmek, az együtt elvégzett munka kovácsolnak mindannyiunkat egy közösséggé!

– húzta alá dr. Merkely Béla, aki az eseményen maga is kipróbálta a parasportágakat.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke beszédében felidézte: 1970. február 22-én alakult meg az első modern hazai fogyatékos sportegyesület, melyet Halasy Olivérről, az első magyar parasportolóról neveztek el, aki amputált lábú úszóként az épek között vált Európa-bajnokká, a vízilabdacsapattal pedig kétszeres olimpiai aranyérmessé. Felhívta a figyelmet a parasportok és a fogyatékossággal élő sportolók sokszínűségére, kiemelve: a Paralimpiai Játékokon 22 sportágban rendeznek versenyeket, ezek közé tartozik az eseményen bemutatott kerekesszékes vívás és a boccia nevű labdajáték is, melynek célja a célgolyó eltalálása színes labdákkal. „A Magyar Parasport Napja és a Lélekmozgató Program arról szól, hogy a résztvevők személyes, testi és lelki élményeket szerezzenek arról, hogyan kell a sportot a fogyatékossággal élő emberek számára is elérhetővé tenni” – emelte ki. Arra kérte a rendhagyó testnevelésórán résztvevő hallgatókat, élményeiket osszák meg ismerőseikkel, barátaikkal, családtagjaikkal is, hogy a parasportok még ismertebbé és elterjedtebbé váljanak.

Mohammed Samantha Orsolya elsőéves hallgató a Gyógyszerésztudományi Karon (GYTK), aki a rendhagyó testnevelésóra keretében először próbálta ki a bocciát. „Korábban soha nem hallottam a sportról, de remek élmény volt, nagyon jól éreztem magam” – mondta el. Hozzátette: külön öröm számára, hogy a jól ismert mozgásformák mellett ezúttal új sportokat is megismerhetett.

Dobi Tamás, a GYTK elsőéves hallgatója korábban már látott a tévében adaptív evezést, de még nem volt alkalma kipróbálni. „Jó élmény volt, viszont meglepően nehéz, különösen a karomon éreztem megterhelőnek. Nagyon tisztelem azokat, akik versenyszerűen űzik ezt a sportot” – számolt be élményeiről. Mint elmondta, a rendhagyó órát nagyon élvezte, mivel rendkívül színesnek és érdekesnek találta.

Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, a Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központ igazgatója emlékeztetett rá: a PAK az első Magyar Parasport Naptól kezdve részt vesz az esemény szervezésében, korábban pedig számtalan rendezvény során biztosítottak integrált sportolási lehetőségeket. Hozzátette: az egyetemi Parasport Nappal a Semmelweis Egyetem mind a hat karának hallgatói részt vehetnek az érzékenyítő programban. „A sport az sport, az összes előnyével, nevelési és személyiségfejlesztő hatásával – erre az ép mozgásfejlődésűeknek ugyanúgy szükségük van, mint a fogyatékossággal küzdőknek. Ugyanaz az élmény, ugyanaz az erőfeszítés, ugyanaz az öröm és ugyanúgy élik át adott esetben a kudarcot is” – emelte ki.

Dr. Túri Ibolya, a PAK tudományos dékánhelyettese felhívta a figyelmet a rendezvény fő céljaira: az érzékenyítésre és az ismeretterjesztésre. „A parasportokra kevesebb figyelem irányul, hiszen például a paralimpiai játékokat is az olimpia után, különálló eseményként szervezik meg. A Parasport Nap azonban jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet ezeknek a sportágaknak a sajátosságaira, arra, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a parasportolóknak” – húzta alá, kiemelve: a Semmelweis Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények zászlóshajójaként elsők között csatlakozott a Léleksimogató programhoz.

Várszegi Kornélia, a Testnevelési és Sportközpont igazgatója rámutatott: az érzékenyítés különösen fontos az orvosi- és egészségügyi tanulmányokat folytató hallgatók számára. „Mindegy, hogy ép vagy parasportolók, mind egy csapat vagyunk. Ugyanazért a célért sportolunk, a győzelemért, vagy pusztán a szórakozás kedvéért – a sport mindannyiunkat összeköt” – emelte ki.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.