Összegyetemi egyeztetés nyomán elkészült és életbe lépett a Semmelweis Egyetem Nemi Esélyegyenlőségi Terve. Az uniós irányelveknek megfelelő dokumentumban az egyetem vállalja többek között a nemi egyenlőséget támogató intézményi szerkezet kialakítását, valamint sztereotípiáktól mentes képzési programok működtetését. A terv megléte előfeltétele az egyetem európai uniós pályázatokon való részvételének. 

A Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzéseihez illeszkedve elkészült az egyetem Nemi Esélyegyenlőségi Terve. A cél: elősegíteni az esélyegyenlőség megvalósulását, felszámolni a nemek között esetlegesen kialakult aszimmetriákat és meggátolni az ilyen típusú új szegregatív minták kialakulását. A dokumentumban, amelyet dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár aláírásával hitelesített, az egyetem vállalja a nemi egyenlőséget támogató intézményi szerkezet kialakítását, valamint diszkriminációtól és sztereotípiáktól mentes szervezeti kultúra és képzési programok működtetését.

A Nemi Esélyegyenlőségi Tervben megfogalmazott elsőrendű célkitűzés a nemi szempontból kiegyensúlyozott összetételű döntéshozó és képviseleti szervek kiépítése és fenntartása, valamint a már működő egyetemi programok keretében a nemek egyenlőségét előmozdító, a magánélet, család és munka feltételeit kiegyensúlyozó foglalkoztatási viszonyok és előmeneteli rendszer további fejlesztése.

“A Semmelweis Egyetem életében stratégiai kérdésnek tekinthető az európai uniós pályázatokban való részvétel, illetve ezekhez a feltételek biztosítása. Fontos követelmény, hogy azok a projektek, melyek a stratégiai célok elérését segítik, az Intézményfejlesztési Tervünkben is megjelenjenek. 2022. január 1-jétől egy újabb feltétel szükséges a felsőoktatási intézmények számára az uniós pályázatokon történő sikeres részvételhez, ez pedig az úgynevezett Nemi Esélyegyenlőségi Terv” – fejtette ki Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. Felidézte, a terv előkészítése 2021 novemberéig nyúlik vissza, amikor dr. Kormos Andrea rektori kabinetvezető koordinálásával, a Stratégiai és Fejlesztési Rektorhelyettesi Iroda vezetésével, és az egyetem több szervezeti egységének, a többi között a Jogi és Igazgatási Főigazgatóság, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság és a Rektori Kabinet részvételével létrejött munkacsoport megkezdte a helyzetelemzést, az ahhoz szükséges adatgyűjtést és -elemzést.

“Örömmel tapasztaltuk, hogy az egyetem már tett lépéseket a Nemi Esélyegyenlőségi Tervben érintett témakörökben, például a Családbarát Egyetem Program, a Zöld Egyetem program, vagy a krízisalap létrehozása tekintetében” – hangsúlyozta a rektorhelyettes. A Családbarát Egyetem Programban megvalósuló konkrét intézkedések kapcsán kiemelte: olyan jóléti és szociális támogatásokat biztosítanak, mint a beiskolázási támogatás, a nyári tábor, a munkahelyi óvoda vagy életpályamodellek, valamint a munkavállalók gyermekvállalás melletti munkavégzését, karrierépítését segítő programok.

Első lépésben a munkacsoport igyekezett a meglévő programokat összegyűjteni a terv elkészítéséhez. A Nemi Esélyegyenlőségi Terv a megadott uniós irányelvekhez illeszkedve hat kötelező témakörben fogalmaz meg akciótervet. Ezek a Semmelweis Egyetem szervezetét és intézményrendszerét érintő intézkedések; az intézményi kultúra fejlesztése és a szegregáció felszámolása; munka-magánélet egyensúlyát megteremtő további intézkedések; küzdelem a szexizmus, az erőszak és a nemi alapú zaklatás ellen; a nemi egyenlőség a kutatásban és az oktatásban; az infrastruktúra, a szolgáltatások nemi egyenlőség-fókuszú fejlesztése.

Fontos szempont volt a dokumentum megalkotásakor, a vonatkozó uniós előírások érvényesülése. Ezek közé tartozik egyebek mellett a széleskörű publicitás, az egyetemi elköteleződés, a terv végrehajtására, ellenőrzésére dedikált munkacsoport, valamint az egyetemi és kari koordinátori rendszer működtetése, de ugyanígy a folyamatos monitoring tevékenységek biztosítása, nemi esélyegyenlőségi tréningek megtartása. A tervet a munkacsoport tagjainak javaslatai és véleményei alapján a stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesi iroda munkatársa, Vona Zsófia öntötte formába szoros egyeztetés mellett.

A Nemi Esélyegyenlőségi Terv számos rövid- és középtávú célt is megfogalmaz, az egyetemi szervezetet érintő intézkedésektől, az esetleges szegregáció felszámolására való törekvéstől, a munka-magánélet egyensúlyát megteremtő intézkedéseken és a szexizmus elleni küzdelmen át egészen az egyetemi infrastruktúra nemi egyenlőség-központú fejlesztéséig.

“A munkacsoport minden résztvevőjét köszönet illeti a gyors adatszolgáltatásért, a rugalmas együttműködésért” – emelte ki a rektorhelyettes. A soron következő feladatokról szólva Feketéné dr. Szabó Éva elmondta: már zajlik a Nemi Esélyegyenlőségi Munkacsoport tagjainak felkérése, rövid távú feladat a kari koordinátorok munkájának beillesztése a jelenlegi rendszerbe. Középtávú teendőként említette az egyetemi szabályzatok, utasítások áttekintését, azok szükség szerinti módosítását a Nemi Esélyegyenlőségi Terv szempontjai mentén.

A Semmelweis Egyetem Nemi Esélyegyenlőségi Terve elérhető az alábbi linken: https://semmelweis.hu/az-egyetemrol/eselyegyenloseg-es-etikai-kodex/

Forrás: Stratégiai és Fejlesztési Rektorhelyettesi Iroda

Fotó (illusztráció): Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.