A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja biztosítja 2022. február 1-jétől a vesepótló kezelésre szoruló betegek dialízis ellátását. A korábban magánellátó cég közreműködésével megvalósult szolgáltatás a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet (SESZI) részeként változatlan helyszínen és személyi állománnyal működik tovább. Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és dr. Varga Péter, a SESZI igazgatója helyszíni bejárás keretében köszöntötte az egyetem új szervezeti egységének dolgozóit.

„Magyarországon legalább hatszázezer olyan ember él, akinél valamilyen formában beszűkült a veseműködés, de ez a szám akár ennél nagyobb is lehet. Ezek közül a legsúlyosabb állapotban levő betegek vesepótló kezelésre szorulnak, amelynek az egyik formája a művese-kezelés, avagy dialízis. A műveseállomásokat az elmúlt évtizedekben hagyományosan nagyobb cégek működtették és működtetik jelenleg is. Egyik kivétel ez alól az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán több mint 30 éve működő gyermekdialízis-állomás, illetve a mai naptól a Szent Rókus Klinikai Tömbben működő egység” – fogalmazott dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. 

Kiemelte, országos viszonylatban egyedi, hogy felnőtt és gyermek ellátásban is saját működtetésű műveseállomással rendelkezik a Semmelweis Egyetem.

A betegek szempontjából nem érzékelhető változás, az ellátás zavartalanul folyik az eddig megszokott helyszínen és személyi állománnyal. A dolgozók Semmelweis Polgárokká váltak, ekképpen a Családbarát Egyetem Programhoz kötődően számos kedvezmény illeti meg őket – hangsúlyozta a rektorhelyettes. A jövőre vonatkozó tervekről elmondta, az egyetem szeretné tovább bővíteni a műveseállomás szakembergárdáját, illetve cél, hogy egy olyan egység jöjjön létre, amely egészen a szakrendelőtől a művese-kezelésig biztosítja a vesebetegek ellátását. 

„Az immár a SESZI részeként működő művese állomáson összesen 12 egységen valósul meg a vesepótló kezelésre szoruló betegek dialízis ellátása” – ismertette dr. Varga Péter igazgató. Kiemelte, zökkenőmentesen ment a váltás, amely annak köszönhető, hogy ugyanaz a személyzet, géppark, a megszokott munkarendben végzi a betegek kezelését. 

„Azáltal, hogy a Semmelweis Egyetem saját ellátásban biztosítja a vesebetegek dialízisét, tovább erősödik az intézmény egyébként is jelentős portfóliója. Az egyetem nem csupán egészségügyi ellátó tevékenységet folytat, így ezt szorosabban be lehet kapcsolni az oktatásba és a kutatásba is” – fogalmazott dr. Varga Péter.

Dr. Szabó Attila és dr. Varga Péter helyszíni bejárás keretében köszöntötték az egyetem új szervezeti egységének dolgozóit.

Horváth Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.