A harmadik oltás felvételének fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt. Mint hangsúlyozta: a vakcina az oltottak esetében várhatóan megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása stabilan magas szintű a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulása ellen, jelentősen csökkenti a kórházba kerülés, illetve a halálos kimenetelű fertőzés kockázatát. Ugyanakkor a rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 év felettiek, az onkológiai, kardiológiai és cukorbetegséggel, valamint a jelentős túlsúllyal küzdők nehezebben tudják legyőzni a betegséget. A vírus korábbinál gyorsabb terjedése miatt az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani, az oltatlanok pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint eddig. A rektor annak kapcsán nyilatkozott honlapunknak, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai 2022. január 7-én beadták az 500 ezredik koronavírus elleni védőoltást.

„A Semmelweis Egyetem számára kezdettől fogva prioritás volt az oltások biztosítása, hiszen ez az egyetlen eszköz, amivel középtávon legyőzhetjük a COVID-19 járványt. Éppen ezért munkatársaim fáradtságot nem ismerve mindig is készen álltak az oltópontokon a feladat elvégzésére” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor annak kapcsán, hogy 2022. január 7-én adták be az 500 ezredik koronavírus elleni védőoltást az egyetem munkatársai.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a járvány első két hullámát a vuhani, a harmadikat a brit, a negyediket a delta variáns okozta. Mint fogalmazott: úrrá tudtunk lenni a negyedik hullámon, ugyanakkor kijelenthetjük, hogy a rendkívül fertőzőképes omikron variáns megjelenésével és elterjedésével elkezdődött az ötödik hullám. Bár ez arányaiban kevésbé okoz súlyos lefolyású betegséget, de kiemelkedő fertőzőképessége miatt az esetszámok jelentős növekedésével kell számolnunk Magyarországon is, akár napi több tízezerre felmehet az új megbetegedések száma, és ezért összességében a súlyos esetek száma is emelkedni fog. Ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy minél nagyobb legyen a lakosság átoltottsága.

„Mindenkit buzdítok a 3. oltás felvételére, mert csak ezzel lehet esélyünk az egészség és a munkaképesség megőrzésére” – emelte ki a rektor. Dr. Merkely Béla rámutatott: a nemzetközi tapasztalatokból az látható, hogy a vakcinák a korábbi variánsokhoz képest az omikron esetében kevésbé nyújtanak védelmet magával a fertőzéssel szemben, ugyanakkor ha kialakul az oltottaknál a COVID-19, az jellemzően csak enyhébb lefolyású, szezonális felsőlégúti kórkép formájában jelenik meg, és nem a szervezetet komplexen érintő súlyos betegségként.

Ezért mindannyian számos olyan emberrel fogunk találkozni a következő hetekben, akik tünetmentesen hordozzák a fertőzést. A vakcina megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása a lakosság jelentős részénél stabilan és magas szinten biztosítja a súlyos lefolyású megbetegedés elleni védelmet – fogalmazott. Ugyanakkor a 65 év felettiek, az onkológiai betegek, a magas vérnyomással, kardiológiai és cukorbetegséggel küzdők, valamint a jelentős túlsúllyal rendelkezők az oltás felvétele ellenére is nehezebben tudják majd legyőzni a vírust. Esetükben talán még a korábbiaknál is fontosabb a vakcináció – emelte ki a rektor.

A teljes körű, azaz három oltás legfontosabb előnye tehát, hogy minimálisra csökkenti a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulását, a kórházba kerülés és a halálozás rizikóját

– tette egyértelművé.

Dr. Merkely Béla felidézte: 2020. december 26-án az országban elsők között kezdődött meg az egyetemen a vakcináció, és ezt követően is mindig azonnal reagált az intézmény az olthatók körének bővülésére. 2021. január 7-én indult el a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása, amely a fővárosban a Semmelweis Egyetem feladata volt. 2021. február 4-e óta folyik a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak vakcinációja is, 2021. március 27-től pedig hazai szinten elsőként a Semmelweis Egyetem oltotta a várandósokat és szoptató édesanyákat. 2021. június 14-én az elsők között kezdte meg az intézmény a 12-15 évesek, december 15-től pedig az 5-11 év közöttiek oltását. A múlt év novemberében és decemberében megszervezett oltási akcióheteken megemelt kapacitással várták a lakosságot az egyetemi oltópontok. Az egészségügyben dolgozó egyetemi munkatársak körében száz százalékos az átoltottság, és a 3. oltás felvételének aránya is ezt közelíti.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem a kezdetektől fogva a legmesszemenőbbig eltökélt a vírus elleni harcban minden fronton, a megelőzésben, a tanácsadásban és a betegek kezelésében egyaránt. Az oltási hajlandóság növelésében dr. Merkely Béla kulcsfontosságúnak tartja az érthető, szakmai alapú kommunikációt, amelyet az egyetem kezdetektől követett.

Az infodémia, a vírussal kapcsolatos álhírek, a zavart keltő információk gyengítik a járvány elleni védekezést, az oltásellenes erőket erősítik és csökkentik az oltási hajlandóságot, ennek következtében pedig növelik a súlyos megbetegedések és halálozások számát. Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy a lakosság hiteles forrásokból tájékozódjon.

A rektor úgy fogalmazott, reméli, a 2022-es év összességében könnyebb lesz, mint az előző, és arra számít, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végső lecsendesedését, de ehhez is arra van szükség, hogy minél többen felvegyék az oltást.

Az egyetem három oltópontján továbbra is várják az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra jelentkezőket.
Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu felületen lehet, időpontfoglalás (a regisztráció után) az EESZT felületen érhető el. Ezen kívül januárban is lesznek országos szintű oltási akciók, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet menni oltásra. Ezekről ide kattintva olvasható bővebb információ.

A Semmelweis Egyetem oltópontjainak elérhetősége:

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
Oltópont nyitva tartása: hétfő-vasárnap 07:00-15.00
Országos oltási akciónapokon az alábbi felületen megadottak szerint.
Megközelíthető a Városmajor utcai főbejárat melletti alagsori “Mentőbejáró” felől.

I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Cím: 1083 Budapest, Bókay utca 54.
Oltópont nyitva tartása: hétfő-péntek 08:00-16:00
Az oltóponton az 5-11 évesek oltása folyik EESZT-ben történt előzetes időpontfoglalás alapján.
Bejárat a Tömő utca felől.

Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet
Cím: 1085 Budapest, Stáhly u. 9.
Oltópont nyitva tartása: hétfő-szerda 07:00-14:00
A januári országos oltási akciónapokon: csütörtök-péntek 07.00-18.00, szombat 10.00-18.00
Megközelíthető a Szakrendelő Intézet főbejáratánál kapott útmutatás szerint.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.