A korábbi Kutatói Szalont felváltó Tudományos és Üzleti Szalon második alkalma a tudomány hatékony kommunikációjáról szólt. Az érdeklődők ezúttal rendhagyó módon abba nyerhettek betekintést, miként lehet közérthetővé tenni és élvezetes módon bemutatni tudományos kutatásokat. Mindezt az Innovációs Díjra korábban pályázó három kutató szemléltette. Dr. Trinh Sarolta, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika elsőéves PhD-hallgatója, dr. Csomó Krisztián Benedek, a Konzerváló Fogászati Klinika egyetemi tanársegédje és dr. Stubnya Bence Gusztáv, az Ortopédiai Klinika rezidense először bemutatták korábbi előadásaikat, majd előadták azt a prezentációjukat, melyet az Innovációs Központ támogatásával, dr. Zsiros László Róbert tudománykommunikátor, a Szertár alapítójának és üzemeltetőjének mentorálásával állítottak össze.

A Semmelweis Szalonban megrendezett esemény a korábban Kutatói Szalonként futó programsorozat idei negyedik alkalma volt – a második, amelyet immár Tudományos és Üzleti Szalon név alatt tartottak meg. A rendezvény fókuszában ezúttal a tudománykommunikáció állt: az Innovációs Központ mentorprogramot indított dr. Zsiros László Róbert tudománykommunikátor, a Szertár alapítójának és üzemeltetőjének részvételével, aki három, korábban az Innovációs Díjra pályázó kutatónak segített abban, miként tudják még hatékonyabban és élvezetesebben előadni kutatásaik eredményét. Az érdeklődőknek először levetítették a három kutató korábbi, az Innovációs Napon vagy az Egyetemi Innovációs Bizottságnak adott előadását, majd bemutatták azt a prezentációjukat, amelyet a mentorprogram során a dr. Zsiros László Róberttől kapott tanácsok segítségével állítottak össze.

„Fantasztikus volt a közös munka dr. Zsiros László Róberttel, amely során a korábbi előadásommal kapcsolatban nemcsak építő jellegű kritikákat kaptam, de pedagógiai eszközökkel élve olyan visszajelzéseket is, melyek segítettek meghatározni, az előadás terén melyek az erősségeim és a gyengeségeim” – mondta el a mentorprogramról dr. Trinh Sarolta, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika elsőéves PhD-hallgatója. Hozzátette: az elsődleges cél az volt, hogy kutatását az egyéni stílusát megtartva, bárki számára érthető módon tudja előadni három percben. „Ehhez keresnünk kellett egy rendezőelvet, amelyhez két-három alcsoportot kapcsolva fel tudtam építeni a prezentációmat” – emelte ki. Mint elmondta, az egyik leghasznosabb tanács az volt számára, hogy foglalja össze gondolatait vázlatszerűen, mintha egy barátjának mondaná el röviden, mivel foglalkozik. Dr. Trinh Sarolta a mentorprogramot nagyon hasznosnak tartotta, mint elmondta, a tanultakat máris kamatoztatni tudta más területen is: nemrég egy hackathonon már ezeknek megfelelően állította össze előadását. Prezentációja témája egy valós idejű műtéti eseménynapló volt, melyet gyermekaneszteziológia területén fejlesztettek ki – ez egyrészt minőségellenőrző eszközként is használható, másrészt a kutatás során is alkalmazható, hiszen az ebben rögzített műtéti események később alkalmasak lehetnek mesterséges intelligencia betanítására is. Kutatásáért dr. Trinh Sarolta a leginnovatívabb TDK-munka kategóriában elnyerte az Innovációs Díjat.

Dr. Csomó Krisztián Benedek, a Konzerváló Fogászati Klinika egyetemi tanársegédje az Egyetemi Innovációs Bizottságnak előadott prezentációját dolgozta át dr. Zsiros László Róbert segítségével. „Nagyon inspiráló volt a közös munka, amely során rengeteg jótanácsot kaptam. A mentorprogram nem hasonlított arra, ahogyan egy szakdolgozaton vagy TDK-n dolgozik valaki a témavezetőjével: dr. Zsiros László Róbert többek között abban is segített, hogyan tudom úgy átadni előadásom lényegét, hogy az az érdeklődőknek is érdekes és izgalmas legyen – megtanulhattam a nézők fejével gondolkodni” – fogalmazott. Kiemelte: a program során elsajátította, hogyan lehet egy előadás során kihangsúlyozni a mondanivalót, és mindezt megfelelő keretbe helyezni. „Igazi paradigmaváltás volt: immár teljesen máshogy készülök egy-egy prezentációra” – emelte ki dr. Csomó Krisztián Benedek. Előadásában bemutatta kutatási témáját, melynek lényege, miként lehet a fogászati implantátumok nanobarázdált, antimikrobiális felületét hidrofillé tenni – ennek köszönhetően javul az implantátumok sebgyógyulása, így biztonságosabban alkalmazhatóvá válnak például cukorbetegek vagy radioterápiában részesültek számára.

Dr. Stubnya Bence Gusztáv, az Ortopédiai Klinika rezidense kiemelte: a mentorprogram során elsősorban arra koncentráltak, hogyan tudják előadásukat a nagyközönség és a laikusok számára is élvezetesebbé tenni. „A kutatók általában igyekeznek tudományosan, a szakterületüknek megfelelő szókinccsel prezentálni, hiszen leggyakrabban hozzáértő közönségnek adnak elő. Dr. Zsiros Róbert Lászlóval azonban inkább arra fókuszáltunk, hogy a prezentációm minél látványosabb, minden érdeklődő számára befogadhatóbb legyen. Ez abban is segít, hogyan tudjuk kutatásainkat az üzleti világ számára is eladhatóbbá tenni” –fogalmazott. Dr. Stubnya Bence Gusztáv előadásában bemutatta kutatását, mely során egy giroszkópos szenzor-alapú, mesterségesintelligencia-támogatottsággal is rendelkező, mozgáselemzésre alkalmas szoftvert fejlesztett ki – mindezért PhD-kategóriában idén Innovációs Díjban is részesült.

„Amikor valaki laikus közönség előtt ad elő egy komplex tudományos témáról, fontos átgondolnia, neki milyen volt először találkoznia az adott területtel – gyanítható ugyanis, hogy a kevésbé hozzáértő érdeklődők is ilyen szintű ismeretekkel rendelkeznek. Ha sikerül mentálisan ezt az állapotot elérni, az sokat segít abban, hogy az évek során felhalmozódott tudást hatékonyan és röviden átadhassa” – fogalmazott dr. Zsiros László Róbert tudománykommunikátor, a Szertár alapítója és üzemeltetője, a mentorprogram vezetője. Hozzátette: az eseményen előadást tartó kutatókkal külön-külön foglalkozott, hiszen különböző témákkal érkeztek és egyéniségük is eltérő volt. „A program során játékos gyakorlatokat végeztünk, például rádióinterjút készítettem velük – hiszen ennek során nem tudnak vizuális anyagokra és diákra támaszkodni, csak a saját szavaikkal kell elmagyarázniuk kutatási területüket” – mutatott rá. Mint elmondta, a fiatal kutatók gyakran tartanak attól, hogy témájukat nem lehet röviden, laikusok számára is érthetően előadni. „A tapasztalat azonban az, hogy még a Nobel-díjat érő kutatásokat is el lehet mondani tömören és élvezetesen” – emelte ki. Dr. Zsiros László Róbert szerint a tudomány hatékony kommunikációja napjainkban egyre fontosabbá válik, ez ugyanis nemcsak a prezentációk során fontos, de az orvos-beteg kapcsolatokban is. „A páciens hozzáállása is másabb, ha az orvos el tudja magyarázni neki a problémáját, és nem csak egy latin rövidítésekkel teli zárójelentést kap kézhez” – mutatott rá.

Galéria

5kép

A rendezvény moderátora dr. Szigeti Gyula Péter, az Innovációs Központ igazgatója volt.

Szabó Ádám
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.