Dr. Székács Béla professzor emeritus, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Geriátriai Tanszéki Csoportjának oktatója vehette át idén a MOTESZ-díjat, a hazai orvostudományi egyesületek szövetségének legmagasabb kitüntetését. Az elismerést december 16-án adták át a MOTESZ Szövetségi Tanácsülése keretében.

Dr. Székács Béla professzor emeritus kiváló szakmai, tudományos, szakmapolitikai, közéleti aktivitása és teljesítménye, továbbá az 1990-es évek közepétől másfél évtizedig az orvos-szakmai társaságok közötti jelentős munkakapcsolatok kialakításáért részesült az elismerésben.

Dr. Székács Béla nyugalmazott egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa 2014 óta önkéntes alapon végzi a Geriátriai Tanszéki Csoport oktatói munkáját. A csoport irányítása illetve az oktatási feladatok ellátása mellett 2004 és 2008 között háttér-osztályként vezette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Belgyógyászati-Geriátriai-Rehabilitációs Mátrix Osztályát. A tanszéki csoport áttelepülése után 2011 októberéig a mai nevén a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Geriátriai és Gerontopszichiátriai Rehabilitációs Osztályát irányította, majd ugyanott részmunkaidős szaktanácsadói és szakorvosképzési feladatokat látott és lát el a mai napig a három szakorvosi, illetve a négy orvosi képzettségére támaszkodva. 2010-től 2020-ig az Európai Geriátriai Társaság (EUGMS) Full Board tagja, továbbá a Nemzetközi Gerontológiai és Geriátriai Társaság (IAGG) Council tagja jelenleg is. A Magyar Hypertonia Társaságnak, a Magyar Menopausa Társaságnak és a Magyar Nephrológiai Társaságnak alapító tagja. 2014-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott. 2016-tól tanácskozási joggal állandó szakmai meghívott a mindenkori miniszterelnök által vezetett Idősek Tanácsa testületben. 2003-tól a MOTESZ-elnökség mellett működő Informatikai és Honlap Bizottság feladatainak teljesítésében vett részt, majd 2005-től az alelnök vezette Orvosszakmai és Érdekképviseleti Bizottság tagja volt – hangzott el a méltatásban.

A díjat az a társadalmi munkát végző MOTESZ-tag kaphatja, aki a tagegyesületek közötti együttműködés, a Szövetség egészének formálása és fejlődése érdekében több éven keresztül kiemelkedő munkát végzett.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.