Dr. Maurovich Horvat Pál a Harvard Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen elért jelentős kutatási eredményeiért, a koszorúér-betegség CT-vizsgálatai területén bevezetett, nemzetközi szinten is elismert újításaiért Gábor Dénes-díjat nyert el. Az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója a rangos kitüntetés kapcsán honlapunknak hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja az egyetem innovatív szemléletét, amely támogatja a legújabb technológiák használatát.

Az évente nyilvánosan meghirdetett felhívás alapján felterjesztett szakemberek közül a Novofer Alapítvány kuratóriuma választja ki azokat, akik a létrehozott műszaki-szellemi alkotások bevezetésével, fejlesztési eredményeikkel, az innováció infrastrukturális hátterének megteremtésével, a felnövő generáció kreatív gondolkodásának fejlesztésével, a szakmai ismeretek magas színvonalú átadásával maguk is tevékenyen hozzájárultak a gazdaság sikeresebbé tételéhez – olvasható a díjról az alapítvány honlapján.

Dr. Maurovich Horvat Pál az indoklás szerint a Harvard Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen elért jelentős kutatási eredményeiért, a CT alapú koszorúér-betegség diagnosztika területén bevezetett, nemzetközi szinten is elismert újításaiért, többek között a diagnosztikus eljárások pontosabbá tétele érdekében a képalkotás és a kockázatbecslés területén alkalmazott kardiológiai és radiológiai innovatív módszerek bevezetéséért nyerte el az elismerést.

„Kutatásaim fókuszában a koronáriaplakkok pontos leírása és a személyre szabott rizikóbecslés áll. Ezekkel először 2008-2010 között a bostoni Harvard Egyetemen kezdtem foglalkozni, majd itthon a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. 2013-ban kutatócsoportommal elnyertük az MTA „Lendület” programjának támogatását – célunk a kardiovaszkuláris rizikóbecslés pontosítása volt az ehhez szükséges pontos és megbízható adatgyűjtés segítségével” – magyarázta honlapunknak adott interjúban dr. Maurovich Horvat Pál. Mint kitért rá, sikerült kifejleszteniük egy olyan adatgyűjtő platformot, amely illeszkedik a klinikai munka napi rutinjába, így a tudományos igényű adatgyűjtést maguk az orvosok végzik. „A városmajori klinika szív-CT regiszterében több tízezer beteg adata szerepel, az információkat pedig azóta is standardizált módon, strukturáltan gyűjtjük – ezek nemcsak tudományos megfigyelésekre, különböző összefüggések kutatására alkalmasak, de számos nemzetközi projekt során is használhatóak” – tette hozzá. Az egyik ilyen kutatás során annak a lehetőségét vizsgálják, miként lehet magán a CT-felvételen leletezést végezni: a radiológiai képen bejelölt eltéréseket úgynevezett címkézett adatokká alakítják, amelyeket mesterséges intelligencia tanítására lehet alkalmazni. Emellett dr. Maurovich Horvat Pál nevéhez köthetőek új radiológiai jelek leírásai is. „Ezek közül a legismertebb a ’napkin ring’, azaz ’asztalkendő gyűrű’ jel, amely egy olyan, nagy rizikójú koszorúér-plakkra utal, amely nagyobb valószínűséggel okoz szívinfarktust” – mutatott rá. Kutatócsoportjával elsők között végeztek koszorúér CT-adatokon radiomikai analíziseket, amely lehetővé teszi a koszorúér-plakkok szerkezetének pontosabb megismerését. Újításai közül kiemelkedik még az Orvosi Képalkotó Klinikán kialakított MR-alapú stroke-ellátás. A standard, CT-alapú stroke-ellátás helyett MR-alapú ellátást alakítottunk ki, melynek köszönhetően még többen kaphatnak személyre szabott stroke-terápiát, hiszen ez a vizsgálat sokkal pontosabb diagnózist biztosít – emelte ki, hozzátéve: Magyarországon elsőként az Orvosi Képalkotó Klinikán vezették be mindezt a napi rutinba.

Dr. Maurovich Horvat Pál a jövőbeli terveiről elmondta: célja egy adatalapú, modern képalkotó klinika kialakítása, amelyben a mesterséges intelligenciát (MI), a neurális hálókat rutinszerűen használják a betegelőjegyzéstől kezdve egészen a diagnosztikáig. „Az MI-t már most is több helyen alkalmazzuk, és számtalan kutatást végzünk a témában: az egyik ilyen során COVID-betegek tüdőgyulladásának kiterjedését, míg egy másik vizsgálatunkban a betegek koszorúér-betegségének státuszát becsüljük meg neurális hálók segítségével” – tette hozzá. Amint azt dr. Maurovich Horvat Pál kiemelte, a díjazásához vezető kutatások során kiemelten fontosnak tartja az egyetem innovatív szemléletét, amely támogatja a legújabb technológiák használatát, így biztosítja, hogy az intézmény versenyképes maradjon. Hasonlóan fontosnak tartja az egyes szervezeti egységek közötti együttműködést, a transzlációs kutatást, valamint a fiatalok támogatását.

A Semmelweis Egyetemen lehetőség van a korábban megszerzett tudás bővítésére és továbbvitelére is. Mindezt az én példám is bizonyítja: a Harvard Egyetemről jöttem haza a Semmelweisre, és nem bántam meg. Nemcsak tovább tudtam folytatni kutatásaimat, de világszínvonalú gépeken dolgozhattam kutatócsoportommal, amihez a megfelelő támogatást is megkaptam

– húzta alá. 

A 2021-es Gábor Dénes-díjak ünnepélyes átadását a járványhelyzet miatt a szervezők elhalasztották. A hagyományosan az Országház falai között rendezett eseményt 2022 tavaszán tervezik megtartani a díjazottakat bemutató sajtóközlemény szerint. A Gábor Dénes-díjjal idén hat különböző szakterületeket képviselő szakembereket tüntettek ki.

Dr. Maurovich Horvat Pál habilitált egyetemi docens, az MTA doktora, kardiológus és radiológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a Radiológia Tanszék vezetője, az MTA-SE Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának, valamint az Európai Kardiovaszkuláris Képalkotó Társaság alelnöke. Tudományos munkája elsősorban transzlációs jellegű klinikai kutatás. Kutatócsoportja a koszorúér-betegség modern képalkotó eljárásokkal történő jellemzésével, egyénre szabott szív- és érrendszeri kockázatbecsléssel, valamint gépi tanulásra épülő képi diagnosztikai alkalmazások fejlesztésével foglalkozik. Tudományos eredményeiről több mint 190 angol nyelvű közleményben számolt be, amelyek összesített impakt faktora meghaladja a 800-at, közleményeit több mint 8000 alkalommal idézték – olvasható a díj kapcsán kiadott sajtóanyagban.

Pogrányi Péter, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.