A Semmelweis Egyetem hagyományos karácsonyi ünnepségén dr. Merkely Béla rektor visszatekintett az idei évre és többek között beszélt az advent fontosságáról, valamint a közösség élményének, az együttműködésnek és az összefogásnak a jelentőségéről is. Dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntőjében többek között felhívta a figyelmet az igazi szeretet és a szolgálat lényegére is.

„Ádvent, a karácsonyra való várakozás négy hete nagy lehetőség számunkra, amit nem szabad elszalasztanunk ma sem, ugyanúgy, ahogy kisgyermekként sem szalasztottuk el. Szükségünk van arra, hogy felkészüljünk az ünnepre, és nagy álmainkat meg tudjuk fogalmazni, ki-ki a magáét” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Merkely Béla. A rektor felhívta a figyelmet a karácsonyi készülődés jelentőségére és a várakozás örömére is. „A szeretet ünnepére készülünk, az év vége ugyanakkor egyben a számvetés ideje is. Sorra vesszük, meddig jutottunk el, mit értünk el a kitűzött célok közül, és milyen feladatokkal, kihívásokkal néztünk szembe” – mutatott rá. Hozzátette: immár második éve a történelem egyik legnagyobb kiterjedésű és hatású járványa, a COVID-19 pandémia határozza meg mindennapjainkat, amely elszántságot, küzdelmet és helytállást követel. „A járvány elleni védekezés zászlóshajójaként a Semmelweis Egyetem polgárai az elmúlt időszakban mindannyian példát mutattak hősiességből, felelősségvállalásból, az áldozatos, megfeszített munkából. Mindez társadalmi megbecsültségünket jelentősen fokozta. Hazai és nemzetközi elismertségünk tovább nőtt, régiós vezető szerepünk megszilárdult. Nagyot léptünk előre a nemzetközi rangsorokban: 149 pozíciót javítva idén bekerültünk a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé, egész pontosan a 277. helyre” – emelte ki. Kitért az augusztusban bekövetkezett fenntartói modellváltásra is, mely – mint fogalmazott – nemcsak az infrastrukturális és finanszírozási körülmények javulását hozza el, de a Semmelweis-polgárok életminőségének emelését is lehetővé teszi. „Mert pontosan tudjuk, hogy egyetemünk legnagyobb értéke az emberi erőforrásában rejlik, és közös céljainkat csak együtt érhetjük el. Az új modellben tehát minden korábbinál több lehetőség, nagyobb mozgástér, dinamikusabb fejlődés elé néz egyetemünk” – húzta alá a rektor. Dr. Merkely Béla kiemelte a közösség élményének, az együttműködésnek és az összefogásnak a jelentőségét, amely a pandémia elleni küzdelem és a karácsony során is ugyanolyan fontos.

Ezt követően dr. Pavlik Lívia kancellár mondott beszédet. „A felkészülésről, a ráhangolódásról, az elmélyülésről szól az adventi ünnepkör: hit, remény, öröm és szeretet” – fogalmazott, majd betekintést nyújtott abba is, a saját családja hogyan készül az ünnepre. Kiemelte a szeretet fontosságát, nemcsak a hozzánk legközelebb állók és családtagjaink, de Jézus nyomán felebarátaink felé is. „Az igazi szolgálat, az önzetlen szeretet azokat szolgálni, akiktől nem várhatunk viszonzást, a betegeinket” – tette hozzá. Külön kitért a pandémia okozta nehézségekre, melyek 2020 után az idei évet is meghatározták. „De ami fontos, hogy közösen és egymást segítve, együttműködve nem győzött le minket egyik kihívás sem. Úrrá lettünk a legnehezebb helyzeteken és sikereket értünk el. Legyünk büszkék, mert van mire. Veregessük meg a vállunkat, mert van miért. És pihenjünk az év hátralévő napjaiban, mert kell erő 2022-re is” – hívta fel a figyelmet a kancellár.

Galéria

10kép

Az ünnepség során a Song Factory Budapest, valamint a Medikus Zenekar tartott előadást, az eseményt pedig állófogadás és pezsgős koccintás zárta.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem