Új technológiák és innováció az egészségtudományokban címmel indult programsorozat az Egészségtudományi Karon azzal a céllal, hogy az adott terület szakértőit vendégül látva elérhető közelségbe hozza a legújabb technológiákat, innovatív módszereket és kutatási területeket.

A humán mikrobiom kétségtelenül napjaink egyik legjelentősebb területét képviseli az orvos- és egészségtudományi kutatásokban. Az emberi mikrobiomnak mintegy 80 százalékát a vastagbélben velünk élő baktériumok adják, ami az utóbbi évek technológiai fejlődésének köszönhetően a székletből vett mintából vizsgálhatóvá és meghatározhatóvá vált. Napról napra növekszik azon tanulmányok száma, amely a bélben található mikrobiomot, az egyes fennálló kórállapotokat, illetve életmódbeli és környezeti faktorok (pl. táplálkozás, mozgás, dohányzás) egymással való összefüggéseit vizsgálják. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az egészségtudományok területén tanuló és dolgozó szakemberek is felismerjék a tématerület jelentőségét, valamint a potenciális terápiás lehetőségeket.

Az eseménysorozat elindítására felkért első előadó dr. Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus volt, aki Táplálkozásterápia és mikrobiom – 2021 update címmel tartotta meg nagy sikerű prezentációját 2021. november 3-án. Az előadás szakmai fókuszában az anyagcsere és az autoimmun gyulladásos betegségek mellett a neurológiai kórképek és a mikrobiom kapcsolatának transzlációs kutatása és gyógyítása állt.

A szakember kiemelten fontosnak tartja az életmódbeli faktorok jelentőségét, így jelen előadásában is a táplálkozás, valamint a mikrobiom kapcsolata került terítékre. A hallgatóság ugyanakkor megismerhette a mikrobiomkutatás történetét egészen a kezdetektől napjainkig, a különböző vizsgálati módszereket, továbbá számos gyakorlati ismeretet szerezhetett a bemutatott esetleírásokon keresztül.

Az előadás után kötetlen beszélgetés következett, ahol a hallgatóság feltehette kérdéseit az előadónak, valamint megoszthatták szakmai tapasztalataikat. Ezen felül mikrobiombarát csemegékkel is készültek a szervezők. Az eseménynek az Egészségtudományi Kar Vas utcai épülete adott otthont, ahol a számos érdeklődő hallgató mellett örömmel látott vendégek voltak a már végzett, praktizáló szakemberek, valamint a kar munkatársai is. A téma iránti érdeklődést jól mutatja, hogy az előregisztráció során napokon belül minden hely elkelt a programra. A visszajelzések alapján már most felmerült az igény a témában tartott további előadásokra, így ennek rendszeressé tétele a kar további tervei között szerepel. A program folytatása a tavaszi félévben várható, ahová dr. Schwab Richárd is örömmel elfogadta a felkérést. Ezen felül kutatási együttműködés indítása is várható a kar és dr. Schwab Richárd, valamint kutatócsoportja között.

Szerző: Éliás Anna Júlia
Fotó: ETK

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.