Huszonnégy klinikai szakpszichológus vette át oklevelét a december 3-án tartott diplomaátadó ünnepségen. A Klinikai Pszichológiai Tanszék Üllői úti épületének előadótermében megrendezett eseményen dr. Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető személyes gondolatokat, tanácsokat osztott meg a végzettekkel. Kiemelte, klinikai szakpszichológusként feladatuk, hogy hátteret, tájékozódási pontot biztosítsanak a társadalom tagjainak az önazonos, kreatív alkotó személyiségek kialakításában.

Ünnepi beszédében a tanszékvezető felidézte, göröngyös, akadályokkal teli úton, egy világjárvány árnyékában értek el a most végzett szakemberek életük egyik nagy állomásához, amely azonban nem csak valaminek a végét jelenti, hanem egy másik út kiindulási pontja is.

Dr. Perczel-Forintos Dóra kiemelte, a pandémia számos változást hozott életünkbe, ezek között akadnak kihívások, de számos új lehetőség is. „Az online konzultációnak köszönhetően eddig ellátatlan területek számára is elérhetővé vált a pszichológiai segítség, szakmai oldalról nézve pedig lehetőség nyílt részt venni az eddig nehezen elérhető (pl.: tengerentúli) képzéseken, konferenciákon” – hangsúlyozta.

Beszédében rávilágított a hippokratészi eskü jelentőségére, kiemelve annak fontosságát, hogy szakemberekként a jövőben minden esetben kizárólag szakmai, tudományos alapon hozzák meg döntéseiket. „A beteg java a legfőbb törvény, ez a Semmelweis Egyetem jelmondata is” – mondta a tanszékvezető.

„Klinikai szakpszichológusként feladatunk, hogy hátteret, tájékozódási pontot biztosítsunk a társadalom tagjainak az önazonos, kreatív alkotó személyiségek kialakításában. Ehhez kívánok sok sikert, örömöt, bátorságot, társakat és szakmai közösséget” – fogalmazott dr. Perczel-Forintos Dóra.

Galéria

7kép

A huszonnégy végzős közül tízen felnőtt, míg tizennégyen gyermek szakirányosként szerezték meg az oklevelüket. A szakvizsgán 14 kiváló és 10 megfelelt eredmény született.

Emellett tizenhatan vehették át a 2019-ben és 2020-ban végzettek közül a diploma kiegészítéseként az angol és magyar nyelvű kurrikulumot.

A diplomaosztóval a Klinikai Pszichológia Tanszék hagyományt kíván teremteni a négy éves klinikai szakpszichológus szakképzés folyamatának méltó befejezéséhez.

Horváth Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.