A kormány egy héttel ismét meghosszabbította az oltási akcióhetet, így december 6-12. között a Semmelweis Egyetem három oltópontja is megemelt kapacitással működik majd. Továbbra is előkészületek nélkül érkezhetnek az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra jelentkezők, ám a sorban állás és várakozás elkerülése miatt ajánlott az előzetes regisztráció és az időpontfoglalás. Az akció első két hete sikeres volt, hiszen lényegesen több vakcinát adtak be az intézmény oltópontjain, mint a korábbi hetekben.

Az országosan meghirdetett oltási akcióhetet a járvány megfékezése és az átoltottság növelése érdekében újabb egy héttel meghosszabbította a kormány, így december 6-12. között továbbra is megemelt kapacitással működik majd a Semmelweis Egyetem három oltópontja. Előkészületek nélkül is várják az első, az elmaradt második, vagy a harmadik vakcinájukért érkezőket, a várakozás és sorban állás elkerülése miatt azonban továbbra is ajánlott előzetesen regisztrálni és időpontot foglalni. Aki nem így tesz, annak a regisztrációt a helyszínen végzik, az oltás pedig érkezési sorrendben történik.

Amint dr. Merkely Béla rektor korábban elmondta,  az orvosszakma most Izraelt figyeli, mert ők járnak előttünk a vakcinációba, Izrael úgy tudta megfékezni a negyedik hullámot, hogy 60 százalék feletti alapimmunizáltság után (az első két oltás, vagy a Janssenből az első adag), a harmadik oltást az érintett lakosság több mint 40 százaléka is felvette. Magyarországon is erre volna szükség ahhoz, hogy békésebb legyen az év végi és év eleji ünnepi időszak. Dr. Varga Péter, az Ellátásszervezési Igazgatóság igazgatója hozzátette: a kampány sikeres volt a Semmelweis Egyetemen, ugyanis az akcióhét első napjaiban annyi személyt oltottak be, mint korábban egy egész hét alatt. Az eddigi két akcióhéten, december 4-én estig az egyetem munkatársai 30535 adag oltást adtak be, ami lényegesen nagyobb forgalmat jelentett az oltópontokon, mint ami a korábbi hetekben volt. „A beadott vakcinák döntő többsége harmadik, úgynevezett booster oltás volt, de nagyjából minden tizedik személy azért jött, hogy felvegye az első oltását – tette hozzá. Az továbbra is jellemző, hogy az emberek fele foglalás és előzetes regisztráció nélkül érkezik az oltópontokra – mutatott rá dr. Varga Péter, kiemelve, hogy a sorban állás és várakozás elkerüléséért mindenkinek ajánlott a regisztráció és időpontfoglalás.

Regisztrálni a következő linken lehet az oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Időpontfoglalás (a regisztráció után) a következő linken érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A Semmelweis Egyetem három oltópontja 2021. december 6-12. között, hétfőtől vasárnapig reggel 7:00-tól este 19:00-ig tart nyitva. Mindegyik oltóponton valamennyi, Magyarországon engedélyezett vakcina (Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Sinopharm, Janssen) elérhető.

A Semmelweis Egyetem oltópontjainak elérhetősége:

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
Oltópont nyitvatartása: hétfő-vasárnap 07:00-19:00
Honnan, hogyan közelíthető meg?
A Városmajor utcai főbejárat melletti alagsori “Mentőbejáró” felől közelíthető meg

I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Cím: 1083 Budapest, Bókay utca 54.
Oltópont nyitvatartása: hétfő-vasárnap 07:00-19:00
Honnan, hogyan közelíthető meg?
Bejárat a Tömő utca felől.

Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet
Cím: 1085 Budapest, Stáhly u. 9.
Oltópont nyitvatartása: hétfő-vasárnap 07:00-19:00
Honnan, hogyan közelíthető meg?
A Szakrendelő Intézet főbejáratánál kapott útmutatás szerint.

A Semmelweis Egyetemen zárt térben a maszkviselése kötelező, a növekvő érdeklődés miatt esetlegesen várható várakozás, illetve sorban állás közben külső térben is javasolt.

A Semmelweis Egyetem 11 ezer munkatársával, mintegy 30 klinikájával hazánk legnagyobb egészségügyi intézménye, és ennek megfelelően az egyik legnagyobb oltópontja is. Az egyetem munkatársai 2020. december 26-án az elsők között kezdték meg az állampolgárok beoltását, amely azóta is folyamatos: 2021. december 4. estig csaknem 473 ezer adag vakcinát adtak be. Az intézmény munkatársai minden hazai kampányoltásban közreműködtek: 2021. január 7. óta végzik a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltását, amely a fővárosban a Semmelweis Egyetem feladata. 2021. február 4. óta folyik a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak vakcinációja, 2021. március 27-től itt indult el először a várandósok és szoptató édesanyák oltása, 2021. június 11-től pedig a 12-15 éves korosztály oltásában is részt vesz az egyetem. Várhatóan még idén elindulhat az 5-11 éves korosztály oltása is.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (fotó)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.