Katasztrófákat, tömegszerencsétlenségeket követő áldozatazonosítási tréninget (Disaster Victim Identification, DVI) tartottak a Semmelweis Egyetemen a Nemzeti Nyomozóirodával közös szervezésben. A gyakorlaton – melyet az Interpol által kidolgozott egységes protokoll alapján szerveztek meg – több terület szakemberei (orvosszakértők, fogorvosok, bűnügyi helyszínelők, rendőrségi nyomozók) vettek részt, akiket az alkalomból dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes köszöntött.

Az áldozatok azonosítása tömeges katasztrófákat követően az igazságügyi orvostudomány egy nagyon speciális területe, amely országonként csak kevés, de speciálisan képzett szakembert igényel, éppen ezért nemzetközi szinten, az Interpol koordinálásában és protokollja alapján történik az oktatásuk. „Örülök, hogy a Semmelweis Egyetem otthont adhat ennek a nemzetközi képzésnek és biztos vagyok benne, hogy egyetemünk és az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet kitűnő helyszín ahhoz, hogy tudásukat bővítsék ezen a területen” – fogalmazott dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes a háromnapos képzés indulása alkalmából.

A képzésen első alkalommal részt vevő mintegy két tucatnyi szakembert dr. Törő Klára, az intézet igazgatója köszöntötte az egyetemen, majd Howard Way, az Interpol DVI képzésvezetője, valamint Mark Mülder, az Interpol DVI műveleti egységének koordinátora szóltak röviden a megjelentekhez. Howard Way felidézte, hogy ez a második ilyen képzés Magyarországon, az elsőre 2018-ban került sor, szintén a Semmelweis Egyetem közreműködésével. „Nem sokkal ez után, 2019 elején történt a dunai hajószerencsétlenség, ahol az itt szerzett tudást a gyakorlatban is hasznosítani kellett. A visszajelzések alapján a képzésen részt vevők nagyon sokat tudtak hozzáadni az akkori tragédia áldozatazonosítási munkálataihoz” – mutatott rá Howard Way. Hozzátette, hogy Magyarország sokkal felkészültebb ezen a területen a képzéseknek köszönhetően, amelyek reményeik szerint a jövőben is folytatódnak.

A Rendőrségen belül működő Magyar Áldozatazonosító Szolgálat (DVI Hungary) a tömegszerencsétlenségeket követő áldozatazonosítási munkával, az úgynevezett DVI-tevékenységgel foglalkozik, melyen belül PM (post mortem, azaz a holttestek részletes dokumentálása) és AM (ante mortem, azaz a vélhetően érintett személyek adatainak, minták felvétele családtól, ismerősöktől) csapatok is vannak. A DVI az Interpol egyik állandó bizottsága, egyben a nemzetközi áldozatazonosítási protokoll, módszertan neve is. A mostani, háromnapos elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők beállított külső bűnügyi helyszínen, illetve a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének (IBOI) bonctermében ismerhették meg és gyakorolhatták a tömeges áldozatazonosítás egyes munkafázisait. A gyakorlat során a szakértői vizsgálatok holttestek nélkül, élő személyeken történtek. A képzés résztvevői nemzetközi DVI munkára jogosító tanúsítványt kapnak.

Galéria

12kép

A Semmelweis Egyetem egyrészt a gyakorlat helyszínét adta, illetve saját munkatársaink is részt vettek a képzésben hallgatóként, emellett a képzés szervezésében is aktívan közreműködtünk és az orvosszakmai hátteret biztosítottuk – mondta lapunknak dr. Magyar Lóránt, az IBOI DVI felelőse. A gyakorlaton résztvevők között voltak a Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Nyomozóiroda, a Magyar Rendőrség, és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) munkatársai.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.