A 25, 30, 40 és 50 éve ott dolgozókat köszöntötték a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, valamint több kitüntetést is átadtak. A jubilálók közé tartozott dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója, aki 30 éve kezdte orvosi pályáját az intézményben.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika jubiláló munkatársait köszöntötték október 12-én, köztük dr. Merkely Béla rektort, klinikaigazgatót is, aki pontosan 30 éve dolgozik az intézményben, itt kezdte pályáját frissen végzett orvosként . „Négy szakvizsga, négy szakmai licensz birtokosa és számos társaságban tölt be vezető pozíciót elnökként, alelnökként vagy tiszteletbeli tagként – ezek közül nemzetközi szinten az Európai Kardiológus Társaság alelnöksége tekinthető az egyik csúcsnak” – fogalmazott méltatásában dr. Becker Dávid egyetemi docens, a klinika igazgatóhelyettese. Hozzátette: dr. Merkely Béla egyetemi tevékenysége is hasonlóan kiemelkedő, hiszen a PhD-fokozattól kezdve a tanszékvezetői pozíción át jutott el a rektori feladatokig, pályája során pedig számos kitüntetést szerzett. Az igazgatóhelyettes kiemelte: a rektor 33 nevesebb díj és számos megtisztelő kinevezés tulajdonosa, a medicinális elismerések mellett pedig megkapta a Gábor Dénes Díjat, a Figyelő 2020-as Év embere elismerését, 2021-ben pedig a Széchenyi-díjat is (az ez alkalomból vele készített interjúnkat ide kattintva olvashatja).

„Alapvetően könnyű dolgom volt, mert rögtön olyan helyen kezdhettem dolgozni, ahol az egész szakmai pályámat el tudom képzelni. Nyilvánvalóan azért vagyok még mindig itt három évtized után is, és végzem a munkámat ilyen energiával, mert jól érzem magam, ki tudtam teljesedni az intézményben” – fogalmazott beszédében dr. Merkely Béla, hozzátéve: a klinikán kiváló munkatársak veszik körül. Hosszú idő alatt fokozatosan bővült a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, és olyan karizmatikus vezetők példáját követhettem igazgatóként mint dr. Kudász József, dr. Soltész Lajos, dr. Szabó Zoltán és dr. Nemes Attila professzorok – hívta fel a figyelmet. A rektor külön kiemelte a jelenleg is zajló beruházást, valamint a Városmajor 70 fejlesztését. Európa egyik legjobb klinikája ez, ahol miután befejeződnek az építkezések, ismét optimális körülmények között dolgozhatunk. Jelenleg öt egyetemi tanszék működik itt, ahhoz pedig, hogy megőrizzük vezető pozíciónkat és a jövőben még tovább tudjunk fejlődni, egy nap majd át kell tudni adni a klinikát a megfelelő kezekbe – mutatott rá a rektor, hozzátéve: azt javasolja a fiataloknak, hogy nagy energiával és lelkesedéssel végezzék munkájukat, lépjenek előre és legyenek céljaik, mert valakinek át kell majd vennie a stafétabotot. „Dr. Nemes Balázs jelenlegi tanszékvezető egyetemi docenssel együtt kerültünk klinikai orvosként a klinikára 1991. október 1-jén. Leültettek minket hátra, mi pedig meghúzódtunk, mert szokatlan volt, hogy két fiatalembert is felvettek ide. Utána szép lassan felcseperedtünk, ma pedig már mi visszük a zászlót” – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Merkely Béla, majd felhívta a figyelmet a közelmúltban bekövetkezett változásra, az alapítványi modellváltásra is. A jövőben a hűséget a közalkalmazotti jogviszony helyett a Semmelweis Egyetemen eltöltött években mérjük, és nagyon megbecsüljük azokat a kollégákat, akikkel együtt dolgozunk az intézményben – fogalmazott.

Az eseményen a dr. Merkely Bélán kívül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 17 jubiláló munkatársát köszöntötték.

50 éve dolgozik a klinikán:

  • Orbán Istvánné

40 éve dolgozik a klinikán:

  • Szekeres Piroska
  • Dékán Andrásné
  • Banka Mária

30 éve dolgozik a klinikán:

  • Tóthné Minkó Ildikó
  • Mireisz Leyer Mónika
  • Mihalik Csilla
  • Kovács Péter
  • Hrankai Teréz
  • Fórizsné Futó Ibolya
  • dr. Nemes Balázs

25 éve dolgozik a klinikán:

  • Zámbó Katalin Melinda
  • Törökné Kádár Judit Ágnes
  • Marczin Valéria
  • dr. Banga Péter Vince
  • Bekő Marianna Zsuzsanna
  • Baloghné Szabó Szilvia

A Semmelweis Egyetem kiváló dolgozója kitüntetést vehetett át dr. Skopál Judit, a Kardiológiai Tanszék tudományos munkatársa és dr. Nagy Zsuzsa klinikai főorvos. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium oktatói szolgálati emlékérmében részesült dr. Kékesi Violetta docens.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.