A Semmelweis Egyetem 400 ezredik koronavírus elleni védőoltását Füzesi Boglárka, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának adminisztrátora kapta október 12-én, akit a Szputnyik második adag vakcinájával oltott be dr. Merkely Béla rektor.

A Semmelweis Egyetem munkatársai által beadott koronavírus elleni védőoltások száma október 12-én elérte a 400 ezret. A 400 ezredik oltást dr. Merkely Béla adta be a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ugyan most ennek a számnak az elérését ünnepeljük, de mi azt szeretnénk, ha máris félmilliónál járnánk – mondta el a rektor, aki több mint 20 ezer oltást adott be saját kezűleg.

Fontos, hogy mindenki adassa be magának a vakcinát, aki pedig már megkapta az első adagot, az akkor is kérje a másodikat, ha már esetleg átesett a fertőzésen – hívta fel a figyelmet, kiemelve: a delta variáns rendkívül fertőző, ezért fontos, hogy minél nagyobb legyen a lakosság átoltottsága.

Azoknak, akik az egészségügyben dolgoznak, és így fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek, valamint a 60 év felettieknek, továbbá a krónikus betegséggel rendelkezőknek ajánlott a harmadik oltás felvétele is – mutatott rá dr. Merkely Béla.

A 400 ezredik védőoltást Füzesi Boglárka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adminisztrátora kapta, akit a Szputnyik második adag vakcinájával oltott be a rektor. „Az egész családom elkapta a koronavírust, többeket nagyon megviselt a fertőzés. Nagypapám és sógornőm kórházba is került, édesapám műtüdő (ECMO) kezelésre is szorult, közel 50 napot töltött az intenzív osztályon, mindössze 2% esélyt adtak neki a túlélésre, de szerencsére felépült” – emlékezett vissza. Ő maga is megfertőződött, ezért tudta az első oltást csak később felvenni, most pedig a második vakcináját is megkapta. „Az oltás egyáltalán nem fáj és életet menthet, épp ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy oltassa be magát” – fogalmazott.

A Semmelweis Egyetemen az országban az elsők között, 2020. december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni védőoltások beadása. 2021. január 7-én kezdődött meg a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása, amely a fővárosban az intézmény feladata volt. 2021. február 4. óta folyik a családorvosok által beutalt állampolgárok oltása, de itt indult el először 2021. március 27-én a várandósok és szoptató édesanyák, míg 2021. június 11-én a 12-15 évesek vakcinációja is. A Semmelweisen valamennyi, Magyarországon engedéllyel rendelkező vakcinával oltanak az egyetem dolgozói.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.