Dr. Paulin Ferenc, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika professor emeritusa kapta idén a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság által alapított Tauffer Vilmos-díjat.

Tauffer Vilmos példaképe és tanítója még ma is az egész szülésztársadalomnak – vallja a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT), amely díjat alapított a Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának egykori tanáról, 1881-1917 közötti igazgatójáról. Az elismerést évek óta azoknak a szakembereknek, közéleti személyiségeknek ítélik oda, akik kiemelten sokat tettek, tesznek a családok egészségvédelme érdekében. A díjat idén a II. Szarvasi Szabadegyetemen adták át.

Dr. Paulin Ferenc doktori értekezését 1993-ban publikálta. 1997 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, az orvostudomány doktora. 2006-os nyugdíjba vonulásakor a Semmelweis Egyetem arany pecsétgyűrű kitüntetését vehette át. A betegségek megelőzése és a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalú tevékenysége elismeréseként 2019-ben Semmelweis Ignác-díjat kapott.

Dr. Párducz László, az MCSNTT elnöke ünnepi beszédében kiemelte, dr. Paulin Ferenc méltó utódja Tauffer Vilmosnak. Mint méltatásában ismertette, az elismerés odaítélésénél nagy nyomatékkal vették figyelembe, hogy a díjazott 1995-ben megszervezte az MCSNTT kongresszusát, amely kerekasztal-beszélgetése alapján mozgalom indult az abortuszok számának csökkentése érdekében.

A Tauffer Vilmos-díj átadását követően dr. Paulin Ferenc „Koraszülés, a szülészeti szakma az érintett családok és a haza gondja” címmel előadást is tartott a rendezvényen.

Horváth Dóra
Kiemelt fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.