A „45 nap alatt a Föld körül” kilométergyűjtő akció célja, hogy az országban minél több prosztatarákkal élő férfi, hozzájuk kapcsolódva pedig más daganatos betegek, családtagok, egészségügyi dolgozók, a rákbetegekkel szolidaritást vállalók is kezdjenek el rendszeresen mozogni, az ugyanis nemcsak az életkilátásokat javítja, de a kezelések mellékhatásait is csökkenti. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának orvosai a prosztatarákos betegekkel szolidaritást vállalva a Balaton körbefutásával csatlakoztak az akcióhoz.

Budapesten a Gellért-hegyen futó zöld turistajelzésen indultak útnak azok a betegtársak és támogatóik, akik a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület felhívására csatlakoztak az október 1-jén elrajtolt „45 nap alatt a Föld körül” kilométergyűjtő kihíváshoz. Azt szeretnék elérni, hogy az országban minél több prosztatarákkal élő férfi, hozzájuk kapcsolódva pedig más daganatos betegek, családtagok, egészségügyi dolgozók, a rákbetegekkel szolidaritást vállalók is kezdjenek el rendszeresen mozogni: sétálni, túrázni, futni, úszni, evezni, kerékpározni. Az akcióhoz a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának orvosai is csatlakoztak: a prosztatarákos betegekkel szolidaritást vállalva a Balaton körbefutásával járultak hozzá a kilométergyűjtéshez.

A prosztatarák általában az idősebb férfiak betegsége, de már 50 év körül is megjelenhet. Az idős életkor önmagában nem gátja a gyógyulásnak: minél fittebb, minél jobb fizikai állapotban van egy beteg, és persze minél koraibb stádiumban fedezzük fel a bajt, annál jobbak lehetnek az életkilátásai. Gyógytornával például gyorsabb lehet a műtét utáni felépülés, kisebb a tartós szövődmények kockázata. Aki a betegség mellett legalább napi fél órát rendszeresen mozog, az könnyebben átvészelheti a daganatellenes gyógyszeres vagy sugárkezelések mellékhatásait is, továbbá az életkilátásai is javulhatnak. Az aktuális fizikai állapothoz igazodó sport javítja a közérzetet, segít elkerülni a depressziót

– mondta el dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója, aki nemcsak hirdeti és elvárja saját betegeitől a rendszeres mozgást, de maga is részt vett a balatoni futásban.

A kilométergyűjtő kihívás a 2017 óta a Janssen támogatásával zajló 10 Ezer Lépés Program része, melynek keretében onkológusok, urológusok, gyógytornászok és betegszervezetek fogtak össze. Céljuk hogy segítsenek a prosztatarákos betegeknek és családjaiknak az egészséges életmódra váltásban, valamint a tudatosságban, hogy ne elszenvedői, hanem partnerei legyenek saját gyógyításuknak. Becslések szerint 20 ezernél is több olyan férfi él ma közöttünk, aki szembesült már a betegséggel, valamint további 20 ezer olyan férfi, akinél a következő 4-5 évben diagnosztizálnak majd prosztatarákot. A november 16-án egy budapesti betegtalálkozóval záruló országos kilométergyűjtés aktuális állása az akció közösségi oldalán is nyomon követhető, erre a linkre kattintva.

Az akcióhoz bárki csatlakozhat, a részvételnek nem feltétele a prosztatarák vagy más daganatos betegség diagnózisa. A szervezők azt szeretnék, hogy minél többen vállaljanak szolidaritást az érintett családokkal és segítenének, hogy a megmozdulással sikerüljön körbejárni a Földet. A csatlakozók a kihívás weboldalán (elérhető erre a linkre kattintva) adhatnak hírt aktivitásukról, ahol térképen is követhető, hány kilométert gyűjtöttek össze eddig. Az irány nyugat-keleti, a kitűzött távolság Magyarország szélességi körén haladva – átszelve kontinenseket és óceánokat – mintegy 30 ezer kilométer.

Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület
Fotó: Szécsi István

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.