Már regisztrálhatnak az egyetemi polgárok a szeptember 30. és október 1. között megrendezendő online találkozóra, ahol a hét európai egyetemet összefogó EUniWell projekt részeként a Semmelweis Egyetem is bemutatja a hallgatói jóllétet emelő jó gyakorlatait. Az European University of Well-Being projekt keretei között megrendezett szimpózium célja, hogy az EUniWell partneregyetemei megosszák egymással azok a tapasztalatokat, kutatásokat, amelyek érintik a hallgatók jóllétét.

A hallgatók jólléte kifejezetten aktuális téma jelenleg az egyetemi világban, így a szimpózium ideális lehetőség arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek abba, hogy hogyan és mit csinálnak más egyetemek ezen a területen – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós, az EUniWell projekt Semmelweis Egyetemen belüli szakmai vezetője, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. A szeptember 30. és október 1. közötti kétnapos online szimpózium során hallgatók, oktatók, támogató szolgáltatások munkatársai és kutatók online formában osztják meg gondolataikat, tudásukat és tapasztalataikat. Az esemény kiemelt témái a hallgatói jóllétre vonatkozó kutatások; a jóllét, mint a kurrikulum része; hallgatói támogatások; eszközök és források a támogató személyzet számára. A kétnapos esemény előadói a Leideni Egyetem, a Kölni Egyetem, a Firenzei Egyetem, a Nantes-i Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem munkatársai és hallgatói közül érkeznek.

A Semmelweis Egyetem is különböző érdekes előadásokon keresztül mutatja be a hallgatói jóllétet emelő gyakorlatait. Szó lesz a többi között az átfogó hallgatói támogatási stratégiáról, amely során a Z generáció igényeit kívánták kielégíteni, és olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek egyebek mellett segítik a hallgatók stressz és konfliktuskezelési képességeit javítani. Az előadások során bemutatják a Semmelweis Egyetem hallgatói tanácsadó szolgálatát, illetve az egyetemi mentorprogramot is. Szerepet kap a mentális egészség és tudatosság, a kulturális különbségek és értékek az orvostanhallgatók körében, illetve alternatív módszerekkel is megismerkedhetnek a tanításhoz és a tanuláshoz egyaránt. A pszichoszociális készségek program keretében pedig rövid relaxációs technikákat, asszertív kommunikációs és konfliktusmegoldó gyakorlatokat, valamint az empátia és a pozitív gondolkodás fejlesztését tanulhatják meg az érdeklődők.

Az esemény célja, hogy a EUniWell-ben résztvevő egyetemek polgárai lehetőséget kapjanak, hogy megosszák egymással a tudásukat, inspirálják egymást és új kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket alakítsanak ki a hallgatói jóllét területén. Ez a tudáscsere lehetővé teszi a résztvevők számára a meglévő egyetemi programok fejlesztését és újak létrehozását. A résztvevőknek lehetőségük lesz hét különböző egyetem hallgatóival és munkatársaival kapcsolatba lépni.

A teljes, angol nyelvű program az EUniWell honlapján található, regisztrálni ezen a linken lehet.

Az  EUniWell eseményekről szóló hírlevélre itt lehet feliratkozni.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.