A WHO szeptember 17-ét a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg, melynek témája idén a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Az esemény alkalmából betegbiztonsági konferenciát hirdettek a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ részvételével, és a világnap témájához kapcsolódóan 7 fontos tanácsot is összeállítottak a szakemberek a kismamák számára.

A WHO közel két évtizede tűzte zászlajára a betegbiztonság ügyét, szeptember 17-ét pedig a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg 2019-től. Az idei téma a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Hazánk már a kezdetektől csatlakozott a világnapi eseményekhez. Ebben az évben a betegbiztonsági konferenciára szeptember 16-án kerül sor a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében a WHO Magyarországi Irodájának támogatásával. Magyarországon immár harmadik alkalommal kerül sor ilyen eseményre. A szakemberek felhívják a lakosság, és kiemelten a kismamák figyelmét a betegbiztonság fontosságára.

A világnap témájához kapcsolódóan 7 fontos tanácsot is megfogalmaztak a kismamák számára:

  • Éljen a védőnői szolgálat által nyújtott lehetőségekkel, kövesse az útmutatásukat!
  • Tájékozódjon a koraszülés kockázatairól, fenyegető jeleiről, tüneteiről, hogy minél hamarabb felismerjék azokat és tudjanak segítséget kérni!
  • Kövesse a szakemberek által javasolt várandósság alatti helyes életmódot, ami nemcsak a koraszülés kockázatát csökkenti, hanem a magzat és a kismama egészséges fejlődéséhez is szükséges!
  • Tájékozódjon hiteles, megbízható forrásokból!
  • Lehetőség szerint vegyen részt szülésre felkészítő tanfolyamon!
  • Bátran tegyen fel kérdéseket, mondja el esetleges aggályait ellátóinak, magával vagy babájával kapcsolatban!
  • Készüljön fel mentálisan és fizikailag is a szülésre és a születés utáni első napokra!

 Mielőtt felszáll egy repülőgép, teljesen szokványos és kötelező gyakorlat, hogy a pilóta egy csekklista alapján ellenőrzi a felszálláshoz szükséges paramétereket. A műtétekre és a szülésre vonatkozóan rendelkezésünkre állnak a WHO által kidolgozott csekklisták, amelyek egyelőre nem épültek be sem az oktatási, sem a műtéti folyamatokba. Fontos küldetésünknek érezzük, hogy változtassunk ezen a gyakorlaton: egy egyszerű csekklista segítségével kizárhatunk emberi hibákból adódó, elkerülhető problémákat. A kismamákat pedig arra ösztönözzük, szerezzenek információt a választott kórházuk gyakorlatáról, vajon ők használják-e ezeket a csekklistákat

– mondta el dr. Belicza Éva egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ Betegbiztonsági Tanszéki Csoport vezetője, a hazai program vezetője.

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Fotó: Pixabay (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.