A delta mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, aki szeptember 6-án már másodszor volt Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjének vendége.

A delta variáns okozta negyedik hullám várhatóan az oltatlanok járványa lesz – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjében szeptember 6-án. A rektor kifejtette: az új mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés. Említett olyan eseteket is, amikor a betegek kórházban, súlyos tünetekkel küzdve már megbánták, hogy korábban nem szerezték meg oltással a védettséget. A rektor a 18 év alattiaknak is ajánlja az oltást, kismamák számára pedig két mRNS-vakcinát, a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagát javasolja.

Áder János üdvözölte, hogy a beoltottak száma lassan megközelíti a 6 milliót, hiszen ennek is köszönhető, hogy Magyarországon az élet visszatérhetett a rendes menetébe, azonban hangsúlyozta, van elég vakcina ahhoz, hogy mindenki megkapja az oltást, ezzel elkerülve a fertőzést. „A koronavírus elől nem lehet elbújni, az oltásra jelentkezők rövid időn belül megkapják a vakcinát, és ezzel tartós védettséget szerezhetnek” – hívta fel a figyelmet.

Csatári-Földváry Eszter (forrás: MTI)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.