Országos korosztályos bajnok lett a Velencén májusban megrendezett Triatlon Rövidtávú Amatőr Kupán dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja, aki a júniusi keszthelyi középtávú versenyen negyedik helyezést ért el. A dékán, aki a Semmelweis Sport Klub szabadidősport szakosztályának a vezetője, a szellemi felfrissülés és a közösségépítés fontos eszközének tartja a sportot.

„A kilencvenes években egy amerikai tanulmányút során éreztem rá a rendszeres futás ízére, a hosszú éjszakákba nyúló laboratóriumi munkák mellett mentális és fizikai felfrissülést adott számomra” – emlékezett vissza dr. Gerber Gábor arra, hogy a fiatalkori versenyszerű sportolás után miként kezdett el újra aktíven mozogni. 2010-ben, 50 éves korában futotta le az első maratonját, ez az élmény pedig tovább inspirálta az amatőr versenyzésre. Dr. Borbély Zoltán, korábbi tanítványa, későbbi kollégája hívta el először  az „Extrememen” versenyre 2014-ben, amely 3.9 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból, majd egy 42 km-es maraton lefutásából áll. Azóta rendszeresen részt vesz a Magyar Triatlon Szövetség által szervezett versenyeken és 2020-ban a nagyatádi Hosszútávú Országos Bajnokságon korosztálya országos bajnoka lett. A legutóbbi keszthelyi középtávú kupán eddigi legjobb idejével a negyedik helyezést sikerült megszereznie, májusban ugyanakkor rövidtávon ismét korcsoportja bajnoka lett Velencén.

A versenyek mindig fontos mérföldkövek, amelyek segítenek célt adni a felkészülésnek, amely számomra heti legalább 4-5 óra aktív sportot jelent. Nemritkán reggel 4-kor felkelek, hogy beleférjen a napba az edzés – mesélte dr. Gerber Gábor.

Az ország és a régió vezető orvos- és egészségtudományi egyetemén komoly szellemi kihívásnak vagyunk kitéve, hallgatók és oktatók egyaránt, ugyanakkor, ha be tudjuk építeni a fizikai aktivitást a mindennapokban az segít a koncentrálásban és a felfrissülésben

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy hallgatóit mindig már az első pillanattól buzdítja, hogy használják ki a mozgás adta előnyöket.

Dr. Gerber Gábor a közelmúltban kapta meg kinevezését, mint a Semmelweis Egyetem Sport Klub szabadidősport szakosztályának vezetője. Mint mondja, tapasztalatai szerint a közösségépítésnek is nagyon fontos eszköze a sport. Korábban az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet vezetőjeként is több közös maratoni váltós csapatépítőt szerveztek a kollégákkal, és a Fogorvostudományi Karon is sokan aktív futók. A Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumának nyitányakor a kar külön csapattal képviseltette magát a Budapest Maratonon – emelte ki.

Dobozi Pálma
Fotó: dr. Gerber Gábor; Ironmanfoto.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.