Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége (International Union of Physiological Sciences – IUPS) idén hozta lére akadémiáját, melynek első 30 tagja közé választották dr. Hunyady László egyetemi tanárt, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Élettani Intézetének igazgatóját.

Az IUPS idén hozta létre az Élettani Akadémiát (IUPS Academy of Physiology) azzal a céllal, hogy ismertté tegye és megünnepelje a fiziológusok hozzájárulását a tudományhoz és a gyógyításhoz – áll a szervezet honlapján. Az IUPS Akadémia tagjainak sorába évente 30 tagot és 2-6 tiszteletbeli tagot választanak be. Az első tagok közé került dr. Hunyady László egyetemi tanár, az ÁOK Élettani Intézetének igazgatója is. Rajta kívül tizenegy európai kutató szerepel a tagok között, Amerikát nyolc, Ázsiát öt, Afrikát négy, Ausztráiát és Óceániát pedig egy-egy szakember képviseli. A három tiszteletbeli tag – Peter C. Agre (USA), Stefan W. Hell és Erwin Neher (Németország) – mindegyike Nobel-díjas tudós – számol be az Academia Europaea. Az akadémia tagjainak elsődleges feladata az IUPS küldetésének képviselete, valamint fontos szerepük lesz a szervezet tudományos és szakmai állásfoglalásainak a megalkotásában is.

Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége (IUPS) egy régi hagyományokkal rendelkező nemzetközi szakmai szervezet, mely az egész világon képviseli az élettani tudományokat, beleértve a területen dolgozó kutatókat, oktatókat és hallgatókat. Küldetése az élettani kutatás és oktatás fejlesztése, valamint az elért eredmények hasznosítása az egészségügy és a társadalom javára. Az IUPS több mint 60 nemzeti és egyéb tagszervezete révén valamennyi kontinensen jelen van, ők szervezik a nemzetközi élettani kongresszust, mely 1889 óta kerül 3-4 évente megrendezésre. Az elsőt Bázelben, az utolsó, 38. kongresszust 2017-ben Rio de Janeiroban tartották. 1980-ban Budapesten került sor az eseményre, melyen a helyi szervezőbizottság elnöke Lissák Kálmán professzor volt.

Élettani Intézet
Fotó: dr. Hunyady László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.