Díjjal ismerték el dr. Gál János klinikaigazgató koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott kimagasló teljesítményét. A Köszönet a hősöknek díjakat, azaz a Szent Corona-emlékérmeket 2021. június 21-én adták át a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház udvarán tartott ünnepségen.

Dr. Gál János klinikaigazgató, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának vezetője, a járványhelyzetben tanúsított önfeláldozó munkájáért, kimagasló szakmai teljesítményéért és betegközpontú szemléletéért kapta az elismerést. Az ország legnagyobb lélegeztetési központjának vezetőjeként állt helyt kollégáival együtt a járvány legkritikusabb időszakában. A Köszönet a hősöknek díjat a koronavírus-járvány első hulláma után alapította dr. Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. „Azért hívtam életre az elismerést, hogy arcot és nevet adjunk az egészségügy arctalan és névtelen hőseinek, és megmutassuk az egész országnak, a példaképek itt vannak az egészségügyi intézményekben és számukra minden élet fontos” – mondta az ünnepségen.

Az emlékérmet arról a Szent Coronáról nevezte el az alapító, aki a 2. században a járvánnyal sújtott területeken mentette az emberéleteket. A június 21-i budapesti eseményen közel száz szakorvos, háziorvos, szakdolgozó és mentős vehette át a megtisztelő díjat dr. Bedros J. Róberttől, köztük Müller Cecília országos tiszti főorvos, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa is. Az ünnepségen egyperces néma főhajtással emlékeztek a koronavírus elleni harcban életüket feláldozó egészségügyi dolgozókra.

Hiller Balázs
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.