Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Üllői úttal határos udvara a felújítás után a klinika első igazgatójának, Schoepf-Merei Ágostonnak a nevét viseli. A fejlesztésnek köszönhetően a területen emlékfákat, bokrokat helyeztek el és egy sétányt alakítottak ki, amit a beteg gyerekek alkotásai díszítenek.

„Minden egyes talpalatnyi földet megbecsülünk és kihasználunk annak érdekében, hogy kicsi és nagyobb betegeink, munkatársaink és hallgatóink több teret kapjanak és a mindennapi tevékenységek mellett egy olyan közösségi élet alakuljon ki, amire a Semmelweis Egyetem büszke lehet” – fogalmazott dr. Merkely Béla rektor az ünnepélyes átadón. Hozzátette: a 250. tanévét ünneplő egyetemnek egyik különleges helyszíne az idén 182 éves I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, amely Európában negyedikként, Magyarországon pedig elsőként megalapított gyermekkórházként a folyamatosságot képviseli, hiszen megnyitása óta egyetlen napra sem zárta be kapuit és töretlenül várja a gyógyulást kereső gyermekeket. A rektor külön köszöntötte dr. Szabó Attila jelenlegi igazgató mellett dr. Tulassay Tivadar rector emeritust, a klinika egykori igazgatóját, akinek munkáját a felújított kertben egy emlékfa szimbolizálja.

Galéria

6kép

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Üllői úttal határos udvara az átadó után az intézmény első igazgatójának, Schoepf-Merei Ágostonnak a nevét viseli majd. A fejlesztésnek köszönhetően a kertben bokrokat és kilenc emlékfát helyeztek el a kilenc korábbi igazgató tiszteletére – az ezek mellett található gránitoszlopon QR-kódok találhatóak, melyek leolvasásával az adott személy életrajza is megtekinthető. A területen sétányt is kialakítottak, amelyet a klinikán ápolt beteg gyermekek alkotásai színesítenek.

„A most megnyíló kert három dolgot köt össze. Egyrészt a Zöld Egyetem programot, melynek során igyekszünk minél több zöld területet visszaadni a természetnek. Másrészt a hagyományok tiszteletét, amit a kilenc emlékfa képvisel. Harmadrészt pedig az itt ápoltakat, a sétányt díszítő alkotásokat ugyanis a Gyermekpszichiátriai Osztály gyerekei készítették a művészetterápiás foglalkozás keretei között” – fogalmazott dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, aki külön köszönetet mondott azon munkatársainak, akik segítettek a Schoepf-Merei kert létrehozásában: Bernáth Anna vezető gazdasági koordinátornak, dr. Kisné Cseh Éva könyvtárosnak és Csernyák Péternek, a csoportanalitikusok és a foglalkoztatók munkacsoportjának vezetőjének. Az eseményt dr. Vicenç Bonet Mateu Julià, a klinika zenei konzervatóriumot is végzett rezidensének hegedűjátéka zárta.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.