Dr. Merkely Béla rektor döntése nyomán a Semmelweis Egyetem kapacitásától függően térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatot biztosít azoknak, akik kétdózisú védőoltás esetén megkapták mindkét koronavírus elleni vakcinát, az oltást követően eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő – minimum 2 hét –, majd ezt követően ellenanyag-vizsgálaton estek át, melynek eredménye negatív lett. A lehetőség nem vonatkozik azokra, akik részesültek már térítésmentes ellenanyag-vizsgálatban az egyetemen, valamint ellenanyagszintjük korábban magas volt.

Az antitest és a védettség szintje között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni, azaz az ellenanyag-vizsgálat eredménye csak tájékoztató jellegű, klinikai döntést (pl. a harmadik oltás beadásáról) ez alapján nem lehet hozni – emelte ki a rektor, hozzátéve: az antitest meghatározására alkalmas méréseket nem az oltások hatékonyságának vizsgálatára, hanem az átfertőzöttség meghatározására találták ki. Amint azt dr. Merkely Béla az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: minden oltás másképpen hat az ellenanyag-képződésre, hiszen egyes vakcinák az egész vírussal szemben indítják be az antitest-termelést, mások csak egy adott típusú vagy bizonyos fehérjével szemben. Az ellenanyagok mérése is különböző technológiákkal történhet, így bármelyik védőoltás esetében előfordulhat negatív eredmény, azonban ez klinikai szempontból nem jelenti azt, hogy nem alakult ki védettség. A legfontosabb, hogy kétdózisú vakcina esetén mindenkinek fel kell vennie mindkét oltást – hívta fel a figyelmet a rektor.

Az ellenanyagszint mérése egy vérvétel alapú vizsgálattal történik, ehhez mindenkinek magával kell hoznia az oltásokról szóló igazolást, valamint az ellenanyagszintméréssel kapcsolatos lelet másolatát. Vizsgálatra jelentkezni az antitest@semmelweiskft.hu címen lehet.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.