Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 14.
401837 Összes oltás
Koronavírusból gyógyult, de még panaszokkal rendelkező gyermekek utánkövetését végző részleg működik június 1-jétől a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, ahol azokat a gyerekeket várják, akiknek bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, amelyet követően legalább négy héttel is különböző tünetek állnak fenn. Az ambulancia megnyitásával tovább bővül a gyermekellátással kapcsolatos poszt-COVID kapacitás az egyetemen. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán már március óta fogadják a betegség hosszú távú tüneteitől szenvedőket, eddig mintegy 140 gyereket láttak el.

A részlegen bizonyított koronavírus-fertőzés után 4 héttel is fennálló panaszok esetén javasolt jelentkezni – mondta el dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Mint kiemelte, különböző tünetcsoportok figyelhetők meg gyermekeknél a fertőzés hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Ezek közé tartoznak a légúti tünetek (pl. nehézlégzés, köhögés); a fáradékonyság, gyengeség; a fejfájás; a szívdobogás, mellkasi fájdalom, szívpanaszok; bizonytalan mással nem magyarázható kiütések; visszatérő hasi fájdalom, hasmenés; továbbá a pszichés tünetek, így a szorongás, depresszió, alacsonyabb stressztűrőképesség, fáradékonyság, ingerlékenység.

A rendelésre online lehet időpontot kérni a klinika honlapján, beutaló nem szükséges, ugyanakkor a jelentkezést követően két részletes kérdőívet kell kitölteni, amit magukkal kell hozniuk a betegeknek – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a kitöltés körülbelül egy órát vesz igénybe, és segít az orvosnak a pontos és részletes anamnézis felvételében.

A dr. Németh Ágnes klinikai főorvos vezette ambulancián jelenleg három orvos fogadja a betegeket. Az első találkozás során – a panaszok és a kitöltött kérdőív alapján – derül ki, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek. Ezek közül a leggyakoribb a szívultrahang, a csontsűrűségmérés, az endokrinológiai, immunológiai kivizsgálás, a pszichológiai, neurológiai felmérés. Dr. Kovács Gábor kitért arra is, hogy a koronavírus-fertőzés után fellépő pszichológiai és a légzésfunkcióval összefüggő tünetek kapcsán kutatást is indítanak.

A poszt-COVID ellátás egy hosszan tartó folyamat, ugyanis az első vizit után 1-3-6 hónappal kontrollvizsgálatra is szükség van. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is az egységes, egyetemi protokollnak megfelelően zajlik az ellátás – ez alapján működik az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambulanciája is március óta. Dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője, a poszt-COVID ellátás irányítója elmondta: több mint két hónapos működésük alatt eddig mintegy 140-en keresték fel rendelőjüket poszt-COVID tünetek miatt.

Gyűjtjük az információkat és az adatokat, amelyeket tudományos elemzésnek vetünk alá, de az már most látszik, hogy az érintettek nagy részének több tünete van, ezek kifejezetten szerteágazóak és jelentősen csökkentik az életminőséget. Jellemző a krónikus fáradtságszindróma, de a fejfájás és a pajzsmirigygyulladás is gyakran alakul ki a koronavírus-fertőzés utóhatásaként. A rehabilitáció komplex terápiából áll, amelyben része van a gyógytornának, a dietetikának, a vitaminpótlásnak, és szükség esetén a pszichológiai terápiának is

– számolt be. Dr. Krivácsy Péter kiemelte: azoknak a poszt-COVID-dal küzdő fiataloknak, akik a koruk miatt már kaphatnak oltást, mindenképpen javasolják a vakcina felvételét.

Az egyébként, hogy egy gyermeknél jelentkezik-e a poszt-COVID, nincs összefüggésben azzal, hogy a fertőzés milyen súlyosságú volt. Mint azt dr. Krivácsy Péter elmondta, pácienseik közül csupán néhánynak volt olyan az állapota a betegség idején, hogy az kórházi kezelést igényelt. Az osztályvezető kitért arra is, hogy inkább a long-COVID, vagyis hosszútávú COVID kifejezést részesíti előnybe, és azokat a gyerekeket várják, akiknek a fertőzést követően egy hónapon túl is olyan tünetük van, amit nem tudnak mással magyarázni, vagy egy régi panasz jelentősen megváltozott.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.