A Eurolife hálózat Dataethics programja nyári online szakmai képzést hirdet 2021. július 12-16 között az alap- vagy doktori képzésben résztvevő hallgatók számára Big Data, Big Implications: The Ethics of Artificial Intelligence in Biomedicine címmel. 

„Az egészségügyi technológia fejlődésével rengeteg orvosbiológiai adat, úgynevezett big data keletkezik – ide tartoznak a különböző genomikai és genetikai információk, de a képalkotó eljárások adatai is. Ezeknek a létrehozása ma már nem jelent kihívást, ám a biztonságos tárolásuk, etikus kezelésük, interpretációjuk és a mesterséges intelligencia megfelelő alkalmazása igen” – magyarázta dr. Bödör Csaba, az I. Sz. Patológia és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa, a Eurolife egyetemi hálózat oktatási szövetségének tagja. A Eurolife – melynek a Semmelweis Egyetem 2017 óta tagja – a közelmúltban új konzorciumot hozott létre annak érdekében, hogy kidolgozzák a big data kezelésének és felhasználásának etikai vonatkozásait, fogalmai szempontjait, valamint frissítsék és fejlesszék az ehhez kapcsolódó irányelveket.

A Dataethics négy alapvető célt tűzött ki a big data etikai használatával kapcsolatban: a legjobb gyakorlatok megosztását; széles körben elérhető online anyagok fejlesztését; tárhely létrehozását az anyagok folyamatos gyűjtéséhez; valamint etikai modellek kidolgozását a big datával foglalkozó orvosbiológiai, egészségügyi intézmények és ipari szereplők számára. Az együttműködés négy féléves időszakban valósul majd meg nyári és téli iskolák formájában 

További információ és jelentkezés erre a linkre kattintva. 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.