A Semmelweis Egyetem két munkatársa is elismerésben részesült a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 194., rendes közgyűlésének ünnepi ülésén. Az Akadémia Aranyérmet idén dr. Palkovits Miklós, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa, a Humán Agyszövet Bank és Laboratórium vezetője vehette át. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Onkológiai Tanszék tanszékvezetője Akadémiai Díjban részesült.

A Magyar Tudományos Akadémia 194., rendes közgyűlésének hétfői, ünnepi ülésén hozták nyilvánosságra az akadémiai elismerésekben részesülők névsorát, mely szerint a Semmelweis Egyetem két munkatársa is a kitüntetettek között szerepel.

Idén az Akadémiai Aranyérmet dr. Palkovits Miklós, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa, a Humán Agyszövet Bank és Laboratórium vezetője, az MTA rendes tagja kapta. Az indoklás szerint az elismerést a magyar neuroanatómia iskolateremtőjeként, nemzetközileg is elismert agykutatóként végzett kiváló tudományos munkájáért, a modern hazai és nemzetközi neuroanatómiai és neuroendokrinológiai tudományos eredményekre döntő hatást gyakorló agymintavételi módszeréért, valamint a modern mikrodisszekciós agybank létrehozásáért és évtizedes sikeres, nemzetközi működtetéséért veheti át, amivel jelentősen hozzájárult a modern molekuláris agykutatáshoz.

Azt vizsgálom, hogy az egyes agyi tevékenységek hol vannak, milyen pályákon, hálózatokon fejtik ki hatásukat. Ebbe sok minden belefér, sokféle technika, ezzel foglalkozom közel 70 éve. Most közel a 88-hoz aktív vagyok és úgy veszem, mintha nem mentek volna az évek – de azok mennek

fogalmazott a kitüntetett az MTA oldalán közzétett, a díj kapcsán készített videóban.

Mint az az MTA honlapján olvasható: dr. Palkovits Miklós 1958-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen. 1958-tól tanársegéd, 1965-től adjunktus, 1972-től egyetemi docens, majd 1980-ban lett egyetemi tanár. 1972 és 2006 között az USA-ban, a National Institute of Mental Healthben a Nobel-díjas Julius Axelrod munkatársaként dolgozott minden évben fél évet. Rövid ideig vendégprofesszor volt Hollandiában, az Egyesült Államokban, Venezuelában, Olaszországban és Szlovákiában is. 1990-ben választották az MTA levelező, 1995-ben pedig rendes tagjává. Szakterülete a neuroanatómia, a neuroendokrinológia, az agy szabályozó mechanizmusainak vizsgálata. Névadója az általa kidolgozott agymintavételi technikának, az úgynevezett „Palkovits punch-technique”-nek. Alapítója a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében működő Humán Agyszövet Bank és Laboratóriumnak, ahol jelenleg közel hetvenezer agymintát tárolnak. 1992-ben ő indította el Magyarországon az első doktori iskolát dr. Makara Gábor akadémikussal közösen. Ő az egyik legtöbbet idézett élő magyar kutató, három alkalommal is Nobel-díjra jelölték. Munkásságát számos kitüntetéssel, egyebek mellett Széchenyi-díjjal, Magyar Örökség díjjal, illetve a német Rienecker-díjjal ismerték el.

Dr. Palkovits Miklósról a „Semmelweis Egyetem, ami összeköt” sorozat keretében korábban a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság is készített kisfilmet. 

Az Akadémiai Aranyéremből évente egy kitüntetés adományozható, kizárólag az MTA tagjának kiemelkedő tudományos, tudományos közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként. Dr. Palkovits Miklós a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlésének május 3-i, online megrendezett ünnepi ülésén vette át az elismerést.

Az MTA közgyűlésén átadták az Akadémiai Díjakat is; az egyetemről ebben az elismerésben részesült kiemelkedő tudományos munkásságáért dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Onkológiai Tanszék tanszékvezetője, a Sugárterápiás Központ központvezető főorvosa, az MTA doktora. Az indoklás szerint a díjat nemzetközileg elismert sugárterápiás kutatásaiért, a legkorszerűbb besugárzási eljárások klinikai gyakorlatba való bevezetéséért, valamint kimagasló egyetemi oktatói tevékenységéért vehette át.  

A további díjazottak listája ide kattintva látható.

A közgyűlés megnyitójáról szóló részletes beszámoló az MTA honlapján található.

Szabó Ádám
forrás: Magyar Tudományos Akadémia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.