A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) eseményén a Semmelweis Egyetem több munkatársa, dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, dr. Ádám Veronika, a Biokémiai Tanszék professor emeritusa és dr. Forrai Judit, a Népegészségtani Intézet munkatársa is részt vett. Az egész napos online workshopot dr. Karikó Katalin előadása zárta – a University of Pennsylvania biokémikus professzorának és a BioNTech alelnökének kutatásai adják a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina alapját.

Nők szerepe az orvostudomány élén címmel rendeztek online workshopot  április 24-én, melynek célja az volt, hogy bemutassa az orvostudomány élén dolgozó nők munkáját és életútjukat, így inspirálva a tudományterület iránt érdeklődő hallgatókat. Az eseményt a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) Orvos- és Egészségtudományi Osztálya szervezte a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzatának segítségével. Az előadások és programok a sikeres női-kutatói életpályára, a család fontosságára, valamint a pozitív és építő jellegű élettapasztalatokra fókuszáltak. Az előadók különböző területekről, összesen négy országból érkeztek.

A rendezvényt Molnár Dániel, a DOSZ elnöke és dr. Bozsányi Szabolcs, a DOSZ Orvos- és Egészségtudományi Osztályának (OEO) elnöke nyitotta meg. Ezt követte dr. Kondorosi Éva, Balzan- és Széchenyi-díjas akadémikus előadása, aki többek között azt is elmondta, hogyan alapították meg a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) Növénytudományi Intézetét  Gif-sur-Yvette-ben férjével, dr. Kondorosi Ádámmal. Ezután Miltner Noémi és dr. Szilágyi Gábor mutatta be a DOSZ OEO és az országos HÖOK Tehetségmentor Program (HÖOK TMP) közötti kapcsolatépítés lehetőségeit.

Dr. Forrai Judit, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élettudomány-történeti Munkabizottságának elnöke, valamint a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanára az első magyar orvosnők küzdelmeiről és sikereiről tartott előadást, többek között bemutatva Steinberger Sarolta, Szendeffy Ida és Königsberger Lea életútját.

Tudósnak lenni Svédországban címmel nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is tartottak, melyen részt vett Magdalena Kuras és dr. Szojka Zsófia is. Előbbi svéd válogatott úszóként kezdte meg PhD-tanulmányait a Lundi Egyetemen, utóbbi a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE-ÁOK) Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének PhD-hallgatójaként lehetőséget kapott Svédországban a Lundi Egyetem Labor Medicina Intézetének Orvosi Mikrobiológiai munkacsoportjánál kutatni, amely olyan meghatározó volt számára, hogy posztdoktori munkáját jelenleg is Svédországban, ugyanabban a munkacsoportban végzi.

Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója a klinikán folyó COVID-ellátásról beszélt, bemutatva az intézmény jövőt illető terveit is. Kitért arra is, hogyan jutott el az igazgatói posztig, és hasznos tanácsokkal látta el a kutatás, oktatás, betegellátás iránt érdeklődő hallgatóságot is.

Előadást tartott dr. Polyák Kornélia, a Harvard Medical School Dana-Farber kutató intézetének munkatársa, valamint Karrierépítés magyar nőként itthon és külföldön címmel kerekasztal-beszélgetést is rendeztek a vállalati szférában dolgozó női vezetők részvételével: Pappné Dr. Bacskai Ildikó, a BioTech Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója, dr. Kis-Tóth Kata, a bostoni Pandion Therapeutics Inc. Translational Sciences vezetője beszámoltak arról, miért választották a tudományos karriert és hogyan alakult később a karrierjük.

A Tudomány és a házasság kapcsolata, avagy hogyan legyünk sikeresek mindkettőben? című beszélgetésen dr. Ádám Veronika, a Semmelweis Egyetem Biokémiai Tanszékének professor emeritusa és dr. Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus vettek részt. A házaspár megosztotta tapasztalatait a család és a munka közötti egyensúly megtalálásával kapcsolatban.

Juhászné dr. Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa és dr. Bényei Éva, a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója, jelenleg a Cambridge-i Egyetem elsőéves PhD-hallgatója többek között arról beszélgettek, miként lehet a fiatal kutatókat motiválni, a sikerhez vezető úton mi a szerepe a kollégáknak és kutatócsoportoknak, valamint melyek a magyar és a brit PhD-képzés különbségei.

Az esemény utolsó programjának vendége dr. Karikó Katalin volt, akinek a módosított messenger RNS-el való vizsgálatai szolgáltatják a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina alapját. Dr. Karikó Katalin jelenleg a University of Pennsylvania biokémikus professzora és a BioNTech alelnöke. A Széchenyi- és Rosenstiel Medical Research díjas kutatónő beszélt a kutatói pálya jelenlegi helyzetéről valamint saját életútjáról is. Többek között felhívta a figyelmet arra, hogy hozzon bármilyen nehézséget is az élet, egy kutatónak igenis ki kell tartania a saját ötletei mellett. Azt tanácsolta a doktoranduszoknak, hogy mindenképpen olyan kutatási területet válasszanak, amelyet szívvel-lélekkel tudnak csinálni, mert ez fogja túllendíteni őket az esetleges kudarcokon.

Az egésznapos workshop 2021. május 1-én éjfélig elérhető és visszanézhető a YouTube-on erre a linkre kattintva.

Bozsányi Szabolcs, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Orvos- és Egészségtudományi Osztály
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.