70. születésnapja alkalmából kollégái, barátai, tudományos együttműködésben résztvevő nemzetközi pályatársai köszöntötték dr. Seri Istvánt. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika nyugalmazott egyetemi tanára az alkalomból a Pro Universitate díj ezüst fokozatát vehette át.

A szűk körű, a járványügyi intézkedések betartásával megtartott, online közvetített ünnepség kezdetén dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke köszöntötte dr. Seri Istvánt. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika nyugalmazott egyetemi tanára a 70. születésnapját alkalmából a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át.

Dr. Seri István 1976-ban végzett orvosként a Semmelweis Egyetemen, csecsemő- és gyermekgyógyász szakképesítését a II. Sz. Gyermekgyógyászati KIinikán szerezte. Ezt követően az I. Sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológia osztályán dolgozott. Itt az éretlen koraszülöttek kardiovaszkuláris rendszerének eltéréseit és azok gyógyszeres befolyásolhatóságát tanulmányozta. Megfigyelései alapján 1985-ben PhD fokozatot szerzett. Pályája során dolgozott többek között a Karolinska Intézetben, a Harvard Egyetemen, a Children’s Hospital of Philadelphiában. A kutatás mellett a klinikumban és a neonatológia terén is kiemelkedő eredményeket ért el, nemzetközileg elismert neonatológussá vált, aki több kontinensre kiterjedő tudományos együttműködést tudott kialakítani. Alapító tagja és sok éven át vezetője volt az Amerikai Perinatológus Társaságnak. Kiemelkedő oktató, aki több alkalommal elnyerte a University of Pennsylvania oktatási meritum díját. Utóbb róla nevezték el az év kiemelkedő oktatói elismerését a Philadelphiai Egyetemen. 2001-től a University of Southern California (USC) neonatológiai vezetője lett (Professor of Pediatrics at Keck School of Medicine, Director of the Center for Fetal and Neonatal Medicine at the Children’s Hospital Los Angeles). Megszervezte a régió Neonatológiai Centrumát és létrehozta az USA egyik legnagyobb perinatológiai ellátó egységét a Keck School of Medicine keretein belül. Kidolgozta a szervezetileg egységes materno-fötális ellátás alapelveit. Tudományos aktivitása több alapvető felismerést eredményezett a neonatális kardiovaszkuláris szabályozás területén.

Seri István nemzetközi szinten az egyik legsikeresebb tudományos karriert elérő magyar gyermekorvos, aki több mint 30 éves külföldi aktív munkája mellett magát mindig magyarnak vallotta. Évente járt haza, és a Semmelweis Egyetemen tartott neonatológiai szemináriumaira az ország minden pontjáról jöttek érdeklődők. Munkásságát a Semmelweis Egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetéssel, a Magyar Tudományos Akadémia a tiszteleti tagság odaítélésével ismerte el. Hazatérése és tartós itthoni letelepedése kapcsán a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának kutatóprofesszora lett

– emelte ki méltatásában dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes, aki felidézte dr. Seri Istvánnal való első találkozását is.

„Mi az, amit tanulhatunk tőled? Amit fiatalnak, tapasztaltabbnak, kortársnak adsz és adtál: részben a fókuszáltság, a kérdésre adott válasz, a megoldás kitartó keresése. Az apró részletekre történő odafigyelés és a megismerhető valóság pontos feltérképezése. És bár az évek múlnak, a fiatalos, sokszor szinte gyermeki kíváncsiság, amivel keresed és megtalálod a válaszokat” – mutatott rá.

Ezt követően dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja mondott beszédet, amiben visszaemlékezett dr. Seri István pályájának legfontosabb állomásaira, valamint legkiemelkedőbb díjaira és kitüntetéseire.

Seri István professzorral nem is olyan régen, 2018 nyarán egy egyetemi ünnepséget követően találkoztam. Azon ritka pillanatok egyike volt, amikor az ember azonnal megérzi, ugyanazon a frekvencián vagyunk. Hogy ez a csillogó szeme, hamiskás mosolya vagy könnyed eleganciája miatt van-e, amely mögött felsejlik a tehetség és a szellem szárnyaló szabadsága, azt pontosan nem tudom. Abban viszont biztos voltam, és most is biztos vagyok, hogy baráti bölcsességére, kritikus és analitikus gondolataira mindig számíthatok

– emelte ki dr. Kellermayer Miklós.

Az ünnepségen köszöntőt mondtak dr. Seri István munkatársai, barátai, valamint tudományos együttműködésben résztvevő nemzetközi pályatársai:

  • dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika korábbi igazgatója
  • dr. Verebély Tibor professor emeritus, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika nyugalmazott egyetemi tanára
  • dr. Machay Tamás professor emeritus, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika nyugalmazott egyetemi tanára
  • dr. Sulyok Endre, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájának nyugalmazott egyetemi tanára, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tiszteleti tagja
  • dr. Kis Éva, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika nyugalmazott egyetemi docense
  • dr. Bókay János, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikai főorvosa
  • dr. Rudas Gábor egyetemi docens, a Neuroradiológiai Tanszék igazgatója
  • dr. Martin Kluckow, Professor of Neonatology, University of Sydney, Australia
  • dr. Ben Lee, Chief Medical Officer at Sidra Medical and Research Centre, Associate Professor of Clinical Pediatrics, Weill Cornell Medical College
  • dr. Nicholas Evans, Professor, Obstetrics Gynecology and Neonatology University of Sydney
  • dr. Bélteki Gusztáv, Consultant Neonatologist, Honorary Senior Visiting Fellow, Cambridge University Hopsitals
  • dr. Molnár Zoltán, Consultant Neonatologist, Oxford University Hopsitals
  • dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika habilitált egyetemi docense, a Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője

Galéria

11kép

Zárásként dr. Seri István köszönetet mondott az ünnepségért, majd röviden karrierjére is visszatekintett: mint elmondta, 1976-ban, orvosi diplomája megszerzése után még szülész-nőgyógyász szeretett volna lenni, hamar rájött azonban, hogy nem ez a neki való környezet. „Hol vannak olyan emberek, melyik szakmában, ahol a kompetíció megvan, de nem az dominál? Egyértelmű volt, hogy a gyermekgyógyászat volt az” – emlékezett vissza, miért döntött választott pályája mellett. Kiemelte egykori kollégái, barátai szerepét, majd szót ejtett egykori munkahelyeiről is. „Nem érdemes feladni. Amíg érdekel amit csinálsz és vonz, addig csinálni kell. Azt is észre kell talán venni, mikor van vége, amikor már nem lehet tovább menni, és egy intelligens döntéssel valami mást kell talán keresni, de nem szabad feladni! Az ember életében a barátoknak, valamint a szerencsének – annak, hogy kivel találkozol, kivel dolgozol később együtt – óriási szerepe van” – összegezte.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.