Sokan hetekkel a koronavírus fertőzés után is tüdőt érintő panaszokkal küzdenek. A Pulmonológiai Klinikán ezeket a betegeket poszt-COVID-ellátás keretében segítik a gyógyulásban. Az ellátás kizárólag beutalóval és előjegyzési időponttal vehető igénybe, tüdőgyógyász szakrendelésről, illetve az egyetem COVID-osztályairól irányíthatják ide a betegeket, a kórházi távozást követően.

A Pulmonológiai Klinika a koronavírus hazai megjelenése óta vesz részt a járvány elleni küzdelemben. Az akut COVID-ellátás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a betegség utógondozására is, ezért február óta poszt-COVID-ellátást is biztosítanak azok számára, akiket korábban az egyetem valamely COVID-osztályán kezeltek (koronavírussal összefüggő megbetegedéssel) vagy tüdőgyógyászuk javasolja a klinikai vizsgálatokat.

Galéria

4kép

A COVID-19 egyes betegeknél rendkívül súlyos tüdőgyulladást, CT-felvétellel kimutatható komoly eltéréseket okoz. Őket a kórházi kezelés után is visszahívjuk kontrollvizsgálatra – sok esetben azonban a fertőzés után 6-8 héttel is olyan komoly panaszok maradnak fent – akár a fiatalok esetében is –, hogy egyértelművé vált: külön ellátás keretében kell foglalkozni a COVID utóhatásaival is – magyarázta dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója.

A nemzetközi szakirodalomban is ismert, hogy a tüdőfibrózisok gyűjtőfogalom alatt ismert intersticiális tüdőbetegségek a fertőzés után hónapokkal is fennállhatnak.  Az ebben szenvedők elsősorban terhelésre kialakuló nehézlégzésre és sok esetben alvászavarokra panaszkodnak – tette hozzá.

Dr. Müller Veronika szerint akkor lehet szükség a tüdőt érintő poszt-COVID-ellátásra, ha a panaszok 6-8 héten túl is megmaradnak, vagy ha a fertőzés nagyon komoly, kiterjedt tüdőgyulladást okozott. Az érintett betegeket tüdőgyógyász szakorvos utalhatja be a klinikára, vagy az egyetem COVID-osztályairól irányíthatják ide őket a kórházi távozást követően. A poszt-COVID-ellátás indulása óta körülbelül hetente 8 beteget kezelnek itt.

A klinika vizsgálati csomagjába több, a COVID alatti és az azóta eltelt időben jellemző tüneteket érintő kérdőív, valamint komplex légzésfunkciós felmérés és szükség esetén kardio-pulmonális terheléses vizsgálat is tartozik. A képalkotás terén hatalmas segítséget jelent a Pulmonológiai Klinika számára az a nemrég átadott új CT berendezés, amelyet az Orvosi Képalkotó Klinika működtet

– emelte ki az igazgató.

Dr. Müller Veronika fontosnak tartja a fertőzésen átesettek kezelésével kapcsolatban a rehabilitációs gondolkodásmódot: nemcsak a betegség gyógyítására kell hangsúlyt helyezni, hanem az emberek fittségének visszaállítására is. Ebben nagy segítséget jelenthetnek az egyetem által összeállított légzőizomtorna gyakorlatok is – hívta fel a figyelmet.
Az említett gyakorlatsorokat itt tekintheti meg:

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.