Csaknem 4 ezer kismama kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást a Semmelweis Egyetemen. Az intézmény a húsvéti hosszú hétvége előtt 6 ezer Pfizer vakcinát kapott, annak érdekében, hogy oltási kampányt indíthasson, és országszerte minél több kismama védetté váljon. 2021. április 6-ig azok kérhetnek időpontot a cikkünkben feltüntetett telefonszámokon, akik a második, harmadik trimeszterben vannak, vagy fél éven belül szültek, és már rendelkeznek háziorvosi vagy nőgyógyász szakorvosi javaslattal arról, hogy megkaphatják a védőoltást, továbbá regisztráltak a Vakcinainfó felületen. Az oltópontokra kérjük, csak azok érkezzenek, akik előzetes időpontot kaptak, annak érdekében, hogy jelentős várakozás nélkül, biztonságosan lebonyolítható legyen a vakcináció.

A Semmelweis Egyetem immáron egy hete, az országos tisztifőorvos engedélyét követően, 2021. március 27-én kezdte meg a kismamák oltását, külön oltópontokat hozott létre számukra, és a további oltópontokon is lehetőség szerint előre engedik őket a sorban. Eddig 3962 kismama – 2645 várandós és 1317 szoptató édesanya – kapta meg a vakcinát.

A húsvéti hosszú hétvégén az egyetem újabb oltási kampányt indított: a Semmelweis oltópontjaira azok a második, harmadik trimeszterben lévő várandósok és fél éven belül (2020. október 1. után) szült édesanyák kérhetnek időpontot a 2021. április 6-ig tartó időszakra, akik már rendelkeznek háziorvos vagy nőgyógyász által kiállított javaslattal arról, hogy olthatók, továbbá regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu felületen.

Az oltópontokon a terhesgondozási kiskönyvet is kérik majd az időpontra érkezőktől. A húsvéti oltási kampány keretei között az ország bármely pontjáról fogadja azokat a fenti körbe tartozókat az egyetem, akik időpontot kérnek az alábbi számok valamelyikén:

  • 06-30/016-4000
  • 06-30/016-4185
  • 06-30/016-4186
  • 06-30/016-4187
  • 06-30/016-4213
  • 06-30/016-4214

Az egyetem megerősített call centerrel készült fel a húsvéti kampányra, de a várható jelentős számú hívás miatt kérjük az érintettek türelmét.

A fenti számok minden nap 8-18 óra között érhetők el, amennyiben azt mondja be az automata, hogy a szám nem elérhető, újra kell próbálkozni, mert az foglaltat jelez. Kérjük, hogy csak azok érkezzenek az egyetemi oltópontokra, akik előzetesen időpontot kértek. A diszpécser adja meg az oltás helyszínét is az időpont mellett.

A húsvéti oltási kampányban 6000 Pfizer oltóanyag áll rendelkezésre a kismamák számára, így ennek keretében ennyi érintett vakcinációját tudja az egyetem elvégezni. Ezt követően, vagyis 2021. április 7-étől az országos eljárásrendnek megfelelően a háziorvosokon keresztül érkező várandósokat és szoptatós kismamákat tudjuk fogadni a Semmelweis Egyetem oltópontjain. Vagyis szerdától, ne a fenti számokon jelentkezzenek, hanem a háziorvost keressék fel, aki megszervezi minden jogosult számára az oltást.

Mindeközben a Semmelweis Egyetem továbbra is végzi a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak vakcinációját, így zavartalanul folyik a hosszú hétvégén a már időponttal rendelkezők fogadása, a csütörtöki napon pedig sikerrel lebonyolította az egyetemi oltópontokra delegált pedagógusok beoltását. 2020. december 26 óta minden hétköznap és hétvégén is folyamatos az oltás az egyetem területén, eddig több mint 110 ezer vakcinát adtak be az egyetem munkatársai.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.