A 250 éves Semmelweis Egyetem nemzetközi hírű, magyar tudományos intézményként 2010 óta támogatja a hazai borkultúrát, illetve a magyar borászokat országos borversenyének meghirdetésével. A borversennyel az egyetem a tehetséges, minőség iránt elkötelezett borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget, a nevezett borok pedig a „Semmelweis Egyetem bora” megtisztelő címet nyerhetik el egy évre.

A Semmelweis Egyetem Borát szakmai verseny keretében választják ki, a bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vesznek részt. Az egyetem a kategóriagyőztes borokat egy éven keresztül, a következő, 2022 tavaszi borverseny eredményhirdetéséig reprezentációs célokra, elsősorban exkluzív ajándékként használja.

Összesen öt kategóriában nyílik lehetőség pályázni. A desszertborok mellett a fehér- és vörösborokat világfajta, illetve kárpát-medencei  kategóriában lehet indítani. A nevezés díjtalan.

 Kárpát-medencei borok kategóriában a több száz éve Közép-Európában termesztett, illetve a magyar kutatók által nemesített vörös, illetve fehér szőlőfajtákkal lehet pályázni, úgy mint olaszrizling, furmint, cserszegi fűszeres, irsai olivér, leányka, királyleányka, kabar, góhér, hárslevelű, zengő, zenit, zéta, zeusz, kéknyelű, juhfark, rózsakő, budai zöld, bakator, balafánt, kékfrankos, kadarka, fekete leányka, purcsin, ezerjó, de nevezhető bármely újabb hazai nemesítés is, illetve olyan házasítások, amelyek ezekre a fajtákra építkeznek elsősorban, például bikavér, egri csillag

A világfajta borok kategóriába várjuk a világszerte ismert és termelt szőlőfajtákból készült fehér-, illetve vörösborokat. Fajták, amelyekkel ebbe a kategóriába lehet nevezni: elsősorban cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, sárgamuskotály, zöld veltelini, pinot blanc, pinot gris, de az egyetem vár minden olyan fajtabort, illetve házasítást, amely valamilyen nemzetközi fajtából készült, legyen az malbec, sangiovese vagy akár egy chenin blanc.

A meghirdetett 5 hivatalos kategória:

  • Kárpát-medencei fehérbor
  • Kárpát-medencei vörösbor
  • Világfajta fehérbor
  • Világfajta vörösbor
  • Desszertbor

A bormustrát 2021. június 17-én rendezi meg a Semmelweis Egyetem, a díjátadót július 8-án tartjuk.

A versenyre a borokat (3 palack/bor) 2021. április 26-tól várjuk. A beküldés határideje május 21. 12 óra.

A borokat a Semmelweis Egyetem  Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság címére várjuk: 1085 Budapest, Üllői u. 26., I. emelet 107. Az iroda nyitva tartása: hétfő-csütörtök 8.00 – 16.00, péntek 8.00 – 14.00 óra.

Letöltés:

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.