A tavalyi időszakhoz hasonlóan, a koronavírusos betegek ellátására való felkészülés keretében átmenetileg egyes szervezeti egységek új helyszínre költöznek a Semmelweis Egyetemen. Az Ortopédia Klinika járóbetegellátása a Szent Rókus Klinikai Tömb területére kerül át, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika fekvőbetegellátása az I. Sz. Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinikán kap helyet, az egyetem belgyógyászati klinikái pedig közösen szervezik meg a területileg illetékes betegek ellátását, elkülönítve a COVID-ellátást az ún. zöld zónától.

A szervezeti egységek ideiglenes áthelyezésére a világjárvány első és második hulláma során is sor került, ez mind a hazai, mind a külföldi intézmények esetében természetes része a járványhelyzet fokozódására való tudatos felkészülésnek.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának járóbetegellátása a Szent Rókus Klinikai Tömb területére kerül, a költözés a következő napokban zárul le. Azokat a betegeket, akiknek erre a hétre van időpontja, és érinti előjegyzésüket a költözés, az Ortopédiai Klinika értesíti, de amennyiben nem kapnak ilyen értesítést, a páciensek is érdeklődhetnek a 06-1-2093355-ös központi diszpécserszámon keresztül munkanapokon 8.30-14.00 között.

Az áthelyezés az ellátás biztonságát nem veszélyezteti, és az Ortopédiai Klinikához tartozó tumoros betegek ellátása is folyamatos, a sürgős felnőtt és gyermekortopédiai műtéteket elvégzik. A klinika fekvőbetegellátása változatlanul az I. Sz. Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinikán működik, ahova korábban költözött a járványhelyzet miatt.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika fekvőbetegellátása az I. Sz. Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinikára költözik, járóbetegeket pedig sürgősségi esetben fogad a klinika, akik az egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán keresztül (VIII. Korányi Sándor u 78/A) tudnak ellátásra jelentkezni.

Az egyetem két belgyógyászati klinikája mostantól közösen tesz eleget területi fekvőbetegellátási kötelezettségének: a Külső Klinikai Tömb területén kezelik a koronavírusos, illetve COVID-19 gyanús betegeket, míg a Belső Klinikai Tömbben a fertőzés által nem érintett pácienseket. Ennek keretében az első harminc érintett áthelyezése megtörtént, mostantól pedig ennek megfelelően szervezik a betegfelvételt. 

A Semmelweis Egyetemen az emberi erőforrás miniszter utasításában foglaltak szerinti betegellátás folyamatos. 

Dobozi Pálma
Kiemelt kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.