Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, amely most célul tűzte ki, hogy felveszi a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A populáció alapú hazai ikerregiszter kialakításával a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. A program keretében körülbelül 160 ezer személy kapja meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben.

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja. A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet – mondta el dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem  kutatója, aki ikertestvérével Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal. A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú ikerpárra van szükség, ezért tartják fontosnak, hogy az ország összes érintettjéhez eljusson a regiszterhez való csatlakozásról szóló tájékoztató levél, melyet 2021. február 15-től Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen küldenek ki.

A meghívót körülbelül 160 ezer személy kapja meg országszerte a következő hetekben. A 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiak esetében az egyik szülő vagy gondviselő teheti ezt meg a http://ikrek.semmelweis.hu honlapon.

Az ikerkutatásokban való részvétel mindig önkéntes és ingyenes, az adatok védelmét szigorú adatvédelmi szabályok biztosítják. A regiszter részvevői – a tudományos kutatásokban történő részvételen túl – bekapcsolódhatnak olyan különleges programokba, amelyeket ikerpároknak szerveznek, értesülhetnek a hazai és nemzetközi, iker-témát érintő hírekről, mindemellett pedig fórum formájában lehetőség nyílik számukra kapcsolatteremtő beszélgetésekre is.

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd dr. Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések Budapesti Nyilvántartását.

A Magyar Ikerregiszter megalakulására vonatkozó kezdeményezés 2007-ben indult, amikor dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László felkereste dr. Métneki Júlia biológust, aki a ’70-’80-as években az elsők között végzett különleges ikervizsgálatokat a világon, megalapozva az ikerregisztert.

A három kutató közös munkájáról értesülve számos tudományos szakember kereste meg őket, hogy különböző témákban ikerkutatások induljanak, így alakult meg a Semmelweis Egyetem ikerkutatói csoportja.

Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.