A Semmelweis Egyetem mintegy ezer munkatársa vett részt azon az online tájékoztató fórumon, amelyet az egyetem vezetése tartott az egészségügyi szolgálati jogviszonyról a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) kezdeményezésére 2021. február 24-én. A fórum időpontjáig az érintett egyetemi dolgozók közel hetven százaléka írta alá az új munkaszerződést. A dokumentumokat akár hétvégén is le lehet adni.

Belső tájékoztató fórumot tartott dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár az egészségügyi szolgálati jogviszonyváltozással kapcsolatban, amely az egyetem 5800 dolgozóját érinti. Az online eseményt a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) kezdeményezte, és részt vett rajta dr. Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és dr. Reichert Péter, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság (EGFI) főigazgatója, továbbá a SÉSZ részéről dr. Berki Zoltán elnök. Az elmúlt időszakban rendszeresen történtek megbeszélések az egyetem vezetése és az érdekvédelmi szövetség között az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal összefüggő kérdésekről. A több mint kétórás eseményen az egyetemi vezetők először általános tájékoztatást adtak az új jogviszonyról a leggyakrabban felmerülő témaköröket összefoglalva, majd megválaszolták a szakszervezet számára előzetes beküldött specifikus kérdéseket is.

Az eseményen elhangzott, hogy 2021. február 24-ig az egyetem munkatársainak közel hetven százaléka írta alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést, amelyet az elmúlt héten kaptak meg az érintettek az egyetemi személyes elektronikus tárhelyükre.

Az egyetem Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóságának (EGFI) ügyfélszolgálata hétvégén is ügyeletet tart 8.00-15.00 között, ha valaki ekkor írná alá a munkaszerződést, az országos kórház-főigazgató tegnap esti tájékoztató levele szerint pedig akár még 2021. március 1-jén is lehetőség lesz az aláírásra. Akik tartós távolléten vannak vagy betegek, az EGFI kollégáival egyeztetett formában elektronikus úton, szkennelve vagy meghatalmazott útján is benyújthatják a dokumentumot.

Eltérő irányítási szabályok vonatkoznak a Semmelweis Egyetemre, az 525/2020 (XI. 25.) Kormányrendelet szerint ugyanis az intézmény ún. megyei irányító feladatokat nem lát el. Ebből adódóan az új jogviszonyhoz kapcsolódóan a másodállások engedélyezése a Semmelweis Egyetem esetében a Klinika Központ (KK) elnökének jogköre. A már 2021. március 1. előtt is meglévő másodállásokat április végéig, míg a március 1. után létrejövő másodállásokat a tevékenység megkezdése előtt engedélyeztetni kell – erre egy elektronikus felületen keresztül lesz lehetőség, amely jövő héttől válik elérhetővé az egyetemi honlapon.

Dr. Merkely Béla rektor az online fórumon hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem kiemelten fontos célja emberi erőforrásának a megbecsülése, a mostani a változásban pedig mind a munkavállalók, mind az egyetem számára pozitív lehetőséget lát.

A jogviszonyváltozással kapcsolatos hivatalos tájékoztatók elérhetők az EGFI honlapján.

A szerződésekkel kapcsolatos további kérdéseiket, észrevételeiket az eszj.human@semmelweis-univ.hu címre küldhetik.
 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.