Az Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) idén a konyhai maradékok felhasználását segítő gyakorlati tippeket tartalmazó speciális receptkönyvvel csatlakozott az Európai Unió minden évben meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampányához.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK) ebben az évben egy speciális kezdeményezéssel készült az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei kampányára, melynek témája a láthatatlan hulladék volt.  A célkitűzésük egy speciális receptkönyv összeállítása volt, amely a konyhai maradékok felhasználásra ad gyakorlati tippeket. Az online szakácskönyv összeállításához az EMK a saját munkatársai és hallgatói ötletei mellett sok hasznos recept érkezett különböző háztartási ételmentő praktikáról, mint például hogyan kerülhet a megmaradt paprikás krumpli, krumplis tészta formájában ismét az asztalra. A beküldött közel hatvan recept között levesek, fő ételek, és desszert ötletek is helyet kaptak. Az online receptkönyv erre a linkre kattintva érhető el. 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül önkéntesek (cégek, intézetek és magánszemélyek), saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, az EMK tavaly csatlakozott először, amikor elsősorban az intézeten belüli hulladék csökkentése volt a cél.

Bódi Bernadett
Fotó: EMK

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.