Az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának (EOK) épülete ma a magyar állam tulajdonába és a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe került. A döntés, amely lehetővé tette a hazai felsőoktatási PPP projektek egy újabb körének a kiváltását, több hónapos szakmai előkészítést követően született meg.

A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának épületével együtt 10 felsőoktatási PPP projekt kerül az év végével lezárásra. A kiváltások gazdasági megalapozottságát egy több hónapos szakértői munka és tárgyalássorozat előzte meg, amelyet az egyetem kancellárja dr. Pavlik Lívia, mint miniszteri biztos vezetett, aki arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a tárgyalások eredményeképpen jelentős központi költségvetési megtakarításokat sikerült elérni, amelyre alapozva a kormány biztosította a kiváltáshoz szükséges forrásokat hét felsőoktatási intézmény számára. A forrás mintegy harmada a Semmelweis Egyetem EOK épületének a kiváltását támogatja.

A 2005 őszén kötött bérleti és szolgáltatási szerződés (PPP) értelmében az EOK alapkőletétele 2007-ben, majd ünnepélyes átadása 2008-ban történt meg. Az épület tulajdonosa és üzemeltetője a SE Campus Zrt. volt. A 20,000 m2-es ingatlan és a 8,000 m2-es mélygarázs – PPP szerződésben vállalt – éves mintegy 1,4 milliárd forintos bérleti és szolgáltatási díja – a részleges állami PPP támogatás ellenére – jelentős terhet rótt az egyetemre. A szerződés zárásával az intézmény jelentős megtakarításhoz jut, egyúttal megszabadul a még hátralévő futamidő árfolyam- és kamatkockázatától is.

A 2020. december 22-én a Semmelweis Egyetem rektora és kancellárja, valamint az SE Campus Zrt. képviselői aláírták a PPP szerződés megszüntetéséről szóló megállapodást. Az épület egésze így a magyar állam tulajdonaként a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe került, amellyel jelentősen növekszik az állami vagyon és ennek köszönhetően az egyetem vagyonkezelt ingatlanjainak köre is. Az épület üzemeltetésének és állagának a megőrzése mostantól az egyetem feladata és felelőssége – fogalmazott a kancellár.

„Ezzel a lépéssel a rektori program és a kancellári pályázatban vállalt egyik fontos mérföldkő teljesült. Természetesen korántsem értünk a feladataink végére, de közelebb kerültünk a céljaink megvalósításához. Egy világszínvonalú egyetemet építünk, amihez az infrastruktúrának is méltónak kell lennie. Az EOK épülete az elméleti oktatási és kutatási tevékenység egyik kiemelt bázisa a Semmelweis Egyetemen.” – mondta el a PPP kiváltás kapcsán dr. Pavlik Lívia.

KRI
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.