Vírus, baktérium- és légszennyező részecske kiszűrésére alkalmas, nagyteljesítményű berendezések kerülnek a Pulmonológiai Klinika Onkológiai- és Immunterápiás Kúraszerű Kezelő részlegére, az Ambulanciára, a Légzésfunkciós Laboratóriumba és a vérvételi ambulanciára.

„A korszerű, vírus, baktérium- és légszennyező részecske kiszűrésére alkalmas, nagy teljesítményű berendezésekkel mind a betegellátást, mind az oktatást támogatni szeretnénk” – fogalmazott dr. Tamási Lilla egyetemi tanár, a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettese az intézethez adományként érkező légtisztító eszközökről. Mint elmondta, a berendezések segítségével megindult az Onkológiai Kúra Kezelő helyiség légtisztítása – itt az immunszupresszióval járó tüdődaganatban szenvedő betegeket gyógyítják, és évente mintegy 2000 onkológiai kezelést folytatnak. A berendezéseket emellett  a Légzésfunkciós Laboratóriumban is használják majd, ahol a nagy aeroszolképződéssel járó vizsgálatok végzése miatt van szükség légtisztításra; továbbá a nagy betegforgalmat lebonyolító vérvételi ambulanciákon. A légtisztítóknak a tanteremben is nagy hasznát veszik, ahol a külföldi és hazai medikusok a járványt követően három hetes turnusokban váltják egymást. „A légtisztítás előnyös lehet részben a pandémiás helyzetben, részben magas légszennyezettség esetén is, a berendezések pedig tovább fokozzák az egyébként is biztonságos levegő minőségét a betegellátás és oktatás során” – tette hozzá dr. Tamási Lilla.

A Daikin Hungary Kft. karácsony alkalmából 34 légtisztítót adományozott az oktatási és egészségügyi intézményeknek, melyek közül nyolcat a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája kapott. Az adományozott berendezések a cég legújabb típusú légtisztítói: kompakt kialakítású, Flash Streamer technológiával működő eszközök, melyek között vannak párásító funkcióval rendelkező típusok is. Eltávolítják a levegőből a port és pollent, továbbá kiszűrik és semlegesítik a levegőben található baktériumokat és vírusokat, így biztosítanak egészséges környezetet az általuk megtisztított levegőjű helyiségben.

Szabó Ádám
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.