A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján és I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján felállított betlehemi jászolokat az intézményekben dolgozók, valamint hozzátartozóik készítették, hogy meghittebb, ünnepi hangulatot teremtsenek a munkatársak és a betegek számára a jelenlegi járványhelyzetben.

A Semmelweis Egyetem intézményei és szervezeti egységei hagyományosan karácsonyi díszekkel és karácsonyfákkal készülnek az ünnepekre – most először került sor azonban betlehemi jászol felállítására két klinikán. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dr. Szabó Attila igazgató, klinikai rektorhelyettes ötlete volt a dekoráció, amelyet dr. Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes, osztályvezető felesége is már évek óta fontolgatott. Tóth-Heyn Krisztina korábban a klinika műszaki felelőseként dolgozott, és mivel szeret kreatív ötleteket megvalósítani úgy döntött, saját otthonukban ő maga készíti el a figurákat. Krisztina egyedül fűrészelte, festette és csavarozta a betlehemhez szükséges alakokat, egy hétig tartott, amíg mindennel elkészült. A fa lapokból kivágott, 40-50 centiméter magas figurák között a kis Jézustól kezdve a Három Királyokig a karácsonyi születéstörténet valamennyi szereplője megjelenik. A dekorációt a klinika igazgatói irodája előtt állították ki,  ahol a gyerekek és a kollégák is örömmel fogadták, hiszen nemcsak a karácsonyi készülődéshez járul hozzá, de az intézmény családias hangulatát is fokozza, amely most, amikor a járványhelyzet miatt látogatási korlátozás van érvényben, még fontosabbá vált.

Galéria

4kép

A Pulmonológiai Klinikán dr. Müller Veronika sugallatára, de az ő tudta nélkül, teljes titokban készült el a betlehemi jászol, amelynek szerkezetét a klinika két karbantartó kollégája, Sándor Tamás és Nagy Antal, valamint Magyar Zsolt röntgenasszisztens alkották meg. A bábukat Kozel Éva gyógyszertári asszisztens készítette a klinikán fellelhető, valamint a kollégák által adományozott anyagokból – amint elmondta, egyébként is szereti a kreatív elfoglaltságokat, karácsony előtt pedig megnyugtató volt a mindennapi tevékenységekből kiszakadva másfajta munkát végezni. Az előkészületeket követően két nap alatt, csapatmunkával állították fel a dekorációt, amely a kert helyett végül az első emeleti aulába került, ahol a klinika munkatársai és páciensei is láthatják.

Bódi Bernadett, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.